Laboral

L'atur no dona treva a l'estiu i torna a pujar a l'agost

Catalunya va ser on més va augmentar el nombre de desocupats a tot l'Estat

4 min
Oficina de treball a Barcelona

BarcelonaL'atur va encadenar aquest agost el segon mes consecutiu amb augments. Així, el total de persones sense feina a Catalunya el mes passat va ser de 335.990, la qual cosa representa un increment de 8.707 treballadors, un 2,6%, en comparació amb el juliol —quan també va pujar (en aquell cas, un 0,7%)—, segons dades d'atur registrat publicades aquest dimarts pel ministeri de Treball i Economia Social.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, a falta de les dades del setembre, l'estiu haurà trencat la ratxa de cinc mesos seguits de reducció de l'atur, del febrer al juny. Malgrat l'increment, la xifra d'aquest agost continua sent inferior a la de fa un any: respecte al mateix mes del 2023, a Catalunya es registra una caiguda del nombre de desocupats de 2.882 persones, una reducció del 0,8%.

A Espanya, la pujada de l'atur va ser menys pronunciada, del 0,8% en relació amb el juliol. Així, al conjunt de l'Estat es va tancar el mes passat amb 2.572.121 persones sense feina, 21.884 més que el mes anterior. Tanmateix, igual que en el cas català, la dada continua representant una millora respecte a l'agost de l'any passat, amb 130.579 persones aturades menys enguany, una caiguda del 4,8%. Justament la reducció de 130.000 aturats en un any és el que més ha ressaltat la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha qualificat de "positives" les dades d'ocupació encara que l'atur hagi crescut "lleument". El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha dit que les dades assenyalen un "comportament habitual" de l'atur, "molt similar" a l'agost d'altres anys.

Per demarcacions catalanes, Lleida i Girona van registrar increments mensuals del 3,8% i del 3,2%, o 601 i 910 persones, respectivament. Això situa el total de desocupats en 16.407 en el cas lleidatà i 29.384 en el gironí. Barcelona i Tarragona tenen xifres de desocupats més elevades, amb 251.088 i 39.111 treballadors sense feina, respectivament, la qual cosa representa augments en relació amb el juliol de 6.181 persones (un 2,5%) a les comarques barcelonines i de 1.015 persones (un 2,6%) a les tarragonines.

Catalunya és la segona comunitat autònoma amb una pujada més forta en termes percentuals. El 2,6% registrat al Principat només el supera el País Basc, amb un 3% (sense comptar el 3,7% de la ciutat autònoma de Melilla). A l'altre extrem, l'atur va caure a la Rioja, Extremadura, Cantàbria i les Canàries, a més de Ceuta.

En nombres absoluts, Catalunya va liderar la destrucció de llocs de treball, com ja havia passat al juliol. De fet, els 8.707 nous aturats van més que doblar la xifra registrada al País Valencià, la segona autonomia amb una pujada més gran del total de treballadors desocupats, amb poc menys de 3.500 llocs de treball destruïts en un mes.

També cau l'afiliació

L'afiliació a la Seguretat Social també va caure a l'agost i va posar fi a sis mesos seguits d'increments, segons dades publicades també aquest dimarts pel ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. En total, el mes passat hi havia a Catalunya 3.771.723 persones donades d'alta a la Seguretat Social, 64.353 menys que al juliol, un descens de l'1,6%. Les dades presenten una millora quan es comparen amb un any enrere, ja que en comparació amb l'agost del 2023, s'ha registrat una pujada del 2,1%, és a dir, de 78.327 en el total d'afiliats catalans.

En el conjunt d'Espanya, el nombre d'afiliats a l'agost era de 21,19 milions, tot i patir també una davallada, en aquest cas de 193.704 cotitzants, un 0,1%, en relació al mes anterior. Malgrat la caiguda, la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha apuntat que s'ha "consolidat" la xifra de 21,1 milions de treballadors amb alta a la Seguretat Social i que el mercat laboral espanyol està "molt a prop dels 21,2 milions en un mes amb un fort component estacional".

Estacionalitat pel turisme

Per sectors, a Catalunya els serveis són on més llocs de treball s'han destruït, amb un increment del nombre de desocupats de 7.944 persones en un mes, fruit en part del final del tram més intens de la temporada turística. La construcció i la indústria també han augmentat l'atur, amb 637 i 687 aturats més a l'agost, respectivament, mentre que l'ocupació a l'agricultura s'ha mantingut quasi plana, amb només 5 llocs de treball perduts.

"No ens podem conformar només amb els anys turístics, només amb l'ocupació estacional, sinó que cal anar a una ocupació que generi estabilitat i bones condicions de treball", ha dit el secretari general del sindicat UGT, Pepe Álvarez. Segons ha afegit, la reforma laboral aprovada pel govern espanyol el 2022 ha portat "millores molt substancials", però manté problemes "molt seriosos" al mercat laboral.

Les dades d'atur i afiliació de l'agost són les segones que es coneixen des de la resolució del Comitè Europeu de Drets Socials (CEDS) que estipulava que la indemnització per acomiadament improcedent a l'Estat és insuficient i, per tant, "viola" la Carta Social Europea. Justament aquest dimarts Álvarez es reunirà amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, per tractar aquest tema, ja que va ser UGT qui va denunciar l'executiu espanyol al CEDS.

En la mateixa línia, el sindicat USO ha destacat en un comunicat que les xifres d'atur mostren "els efectes propis d'una economia que segueix confiant en el turisme com la seva principal força de creixement". Així mateix, Comissions Obreres ha reclamat "mesures específiques" contra l'atur estructural i ha remarcat que "l'agost és un mes tradicionalment dolent per a l'ocupació", sobretot a la construcció i al sector turístic.

stats