Laboral

Catalunya bat el rècord històric d'afiliats i l'atur cau a mínims dels últims 15 anys

Espanya se situa per sota dels 2,8 milions de desocupats a l'abril i els cotizants arriben a nous màxims

Cua a una oficina del SOC
4 min

BarcelonaCatalunya va tancar l'abril amb el millor registre total d'afiliats a la Seguretat Social des que se'n recullen dades: concretament, de mitjana hi va haver 3.675.730 milions de treballadors cotitzant i aquest impuls a l'ocupació en va sumar 38.626 més. Segons ha publicat aquest dijous el ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la creació de llocs de treball va avançar un 1% a l'abril respecte al març i acumula el tercer mes consecutiu a l'alça.

L'afiliació a la Seguretat Social a Catalunya
Mitjana d'afiliats cada mes

A escala estatal, la Seguretat Social va aconseguir 238.436 nous afiliats a l'abril, un 1% més, i també es va situar en un màxim històric de 20.614.989 treballadors. És la millor dada en aquest mes de l'any des que hi ha registres i el segon increment més elevat en qualsevol mes, només superat pel juliol del 2005. A més, el departament que dirigeix José Luis Escrivá ha destacat que es tanca un quadrimestre en què s'han sumat 420.301 ocupats, el millor inici de l'any de la sèrie històrica.

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ja havia anticipat dimecres que els primers quatre mesos de l'any acabarien "amb més de 400.000 afiliats" nous a la Seguretat Social i s'havia mostrat confiada respecte al "canvi estructural del mercat laboral". En declaracions als mitjans des de Brussel·les, informa Gerard Fageda, Calviño ha destacat aquest dijous que el “comportament extraordinari” es deu a “la fortalesa de l’activitat econòmica, de la reforma laboral i de l’impacte positiu dels fons de recuperació Next Generation”. “Les dades que hem conegut avui d’afiliació de Seguretat Social són una molt bona notícia”, ha reivindicat.

Les dades d'atur registrat del mes d'abril també han seguit la tònica positiva del mercat laboral, segons les estadístiques publicades aquest dijous pel ministeri de Treball espanyol. La xifra de persones desocupades va caure en 9.506 a Catalunya, un 2,7% menys respecte al març, i en l'últim any ja s'ha reduït en 25.903 persones fins a situar-se en un total de 338.795 aturats.

Al conjunt d'Espanya, l'atur registrat va caure en 73.890 persones (un 2,5% menys) i va baixar dels 2,8 milions de desocupats per primer cop en un mes d'abril des del 2008. "Encara queda molt per fer mentre continuem tenint aquestes xifres d'atur, però s'està demostrant que el camí és el correcte. Cada cop tenim més ocupació i de més qualitat", ha destacat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Impuls de la Setmana Santa i l'hostaleria

Aquest fort impuls de l'ocupació està molt vinculat a la campanya de contractacions de Setmana Santa i encara més al creixement del sector de l'hostaleria durant aquest període de vacances. Aquesta activitat, de fet, va sumar 119.618 nous afiliats només a l'abril, un increment del 8,9% en comparació amb el març, i se situa en un volum total d'1.457.480 cotitzants.

El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha volgut treure pes al factor Setmana Santa i ha insistit que, si s'eliminés el component estacional, l'atur hauria caigut igualment en 5.000 persones a Catalunya. "Són dades realment positives en un mes que acostuma a ser bo, però volem destacar que avancem en la bona direcció", ha afegit. En la seva valoració, ha assegurat que "el país ha recuperat la confiança en si mateix", malgrat el context macroeconòmic marcat per la guerra a Ucraïna, la inflació i la crisi de subministraments.

D'altra banda, Torrent ha carregat contra les estadístiques del mercat laboral de la Comunitat de Madrid i el seu "model neoliberal de barra lliure i campi qui pugui", després que Catalunya hagi creat "el doble d'ocupació" que el govern presidit per Isabel Díaz Ayuso a l'abril. Així i tot, en l'últim any Madrid ha generat 142.000 nous llocs de treball, una xifra més elevada que els més de 113.000 que s'han consolidat al Principat.

El catedràtic de dret del treball de la UB, Jordi Garcia, coincideix que són "dades positives", però remarca que estan molt condicionades per la Setmana Santa. "La majoria de la creació d'ocupació és al sector serveis i ja fa preveure que l'estiu serà fantàstic per a aquestes activitats", afegeix. Això no obstant, l'acadèmic es mostra escèptic pel que fa a la promesa del govern espanyol a Brussel·les sobre la creació d'1,1 milions de llocs de treball en tres anys: "Necessitaríem una generació d'activitat econòmica molt més important".

L'altre punt a tenir en compte és la qualitat d'aquestes noves feines i com es pot mesurar: dels 184.473 contractes que es van signar a Catalunya a l'abril, prop del 49% eren indefinits mentre que el 51% restants van ser temporals. Entre els contractes fixos, van continuar creixent els fixos discontinus. "Hi ha molts més elements de qualitat sobre una relació laboral com ara el sou o si s'adequa al que buscava el treballador", matisa Garcia.

Pel que fa als sindicats majoritaris, encara que aquests han celebrat les dades d'atur i afiliació de l'abril, també han recordat que hi ha assignatures pendents en matèria laboral. Per exemple, la UGT ha destacat la seva batalla per la reforma de l'acomiadament i per aconseguir modificar-ne tant les causes com el cost. I CCOO ha tornat a posar l'accent en la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors, el clam central del Primer de Maig.

"Segueixo amb el neguit que només em vulguin per dos mesos"

La Marta és una de les catalanes que van trobar feina al mes d'abril, en el seu cas després d'un any a l'atur. "L'anterior la vaig deixar per salut mental", explica. Admet que no li va costar gaire, perquè viu en un poble de la Costa Brava on hi ha molt de turisme i a les dues setmanes de començar a buscar feina la van agafar en una botiga d'esports. Encara que ha aconseguit una jornada completa (en moltes vacants només li oferien mitja jornada), el seu contracte és temporal de dos mesos.

"Ara tinc feina, però segueixo amb el neguit que només em vulguin per aquests dos mesos i després em facin fora", lamenta. Va estudiar il·lustració i ha hagut d'aparcar aquesta activitat perquè a les ofertes per treballar en el seu sector li demanaven tres mesos de prova per contractar-la: "Crec que ara els joves tenim possibilitats, però no realment del que hem estudiat".

stats