Laboral

Catalunya trenca el seu rècord de població activa

Espanya marca un nou màxim d'ocupació amb gairebé 21,7 milions de treballadors

Imatge d’una oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).
3 min

BarcelonaEl nombre de persones sense feina va caure el segon trimestre de l'any a Catalunya, encara que a un ritme més lent. El total de treballadors a l'atur es va reduir en 800 persones, fins a les 395.300, segons els resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicats aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa d'atur, doncs, va passar del 9,48% del primer trimestre de l'any al 9,41%. En el mateix trimestre de l'any passat aquest indicador havia baixat per sota de la barrera del 9% i se situava en el 8,88%.

Evolució de la població activa a Catalunya
Dades trimestrals en persones

Mentre el conjunt d'Espanya celebra un nou rècord d'ocupació (gairebé 21,7 milions de treballadors), a Catalunya la creació de llocs de feina va marcar un màxim per a un segon trimestre, però aquesta no és la xifra més elevada de la història. Concretament, l'EPA va registrar 3.807.600 ocupats catalans, 23.800 més que el mes anterior (+0,63%). Si ho comparem amb el segon trimestre del 2023 s'han sumat 70.100 afiliats a la Seguretat Social des d'aleshores, encara que el total més elevat va tenir lloc l'estiu de l'any passat. "L'ocupació a Catalunya continua a nivells rècord. Hi ha més persones que mai treballant en un segon trimestre", ha remarcat durant la seva valoració el conseller d'Empresa i Treball en funcions de la Generalitat, Roger Torrent.

Evolució de la taxa d'atur a Catalunya
Dades trimestrals en percentatge

L'atur al conjunt de l'Estat també va seguir la tendència a la baixa. En total, a Espanya hi havia 2.755.300 persones sense feina en el període entre l'abril i el juny, 222.600 menys que entre el gener i el març. Això situa la taxa d'atur en l'11,2%, un punt percentual per sota de l'última dada (12,29%) i en el nivell més baix des del 2008. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat les estadístiques en un missatge a X i ha assegurat que "per sobre del soroll de la dreta i la ultradreta, Espanya avança trencant rècords d'ocupació". "Seguim treballant perquè aquesta sigui la legislatura de la plena ocupació. Anem en la bona direcció", ha manifestat el dirigent socialista.

"Aquesta millora del mercat de treball està contribuint de manera activa a reforçar l'economia de moltes famílies, i a impulsar així el nostre creixement econòmic", ha assegurat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en un missatge gravat des de la reunió del G-20 al Brasil. Des del departament que lidera també han destacat "el comportament històric de l'ocupació": en aquest segon trimestre Espanya va crear 434.700 nous llocs de feina respecte al primer trimestre. Així i tot, aquest increment va ser menor respecte als 624.200 ocupats que es van generar en el mateix període de l'any passat.

La creació de llocs de feina va anar en augment en 15 comunitats autònomes espanyoles, amb Andalusia al capdavant (+101.200 llocs de feina), seguida de les Balears (+89.900) i el País Valencià (78.700). Tots tres són territoris amb costa, on el negoci turístic té un pes molt important. Precisament l'hostaleria va ser el sector que més noves feines va aportar durant el segon trimestre, amb 188.700 ocupats més. Quatre de cada deu nous treballadors (43%) van signar un contracte en aquesta indústria.

Increment de la població activa i caiguda de l'atur juvenil

En la lectura de les dades d'aquesta publicació de l'EPA hi ha un element important al qual no sempre es presta prou atenció. La població activa és el conjunt de persones que estan en edat laboral i, o bé ja tenen una feina o estan buscant-ne una activament, és a dir, com a aturats que fan servir els serveis públics d'ocupació. A Catalunya aquest indicador va assolir un nou rècord, amb 4,2 milions de persones actives, 18.800 més que el primer trimestre i 101.200 més que l'any passat. En el conjunt d'Espanya també es van registrar màxims de població activa, que va augmentar en 212.100 persones, fins als 24,4 milions.

Aquest repunt s'explica, en part, perquè persones que havien tirat la tovallola a l'hora de trobar feina i no estaven cercant una feina ho estan tornant a intentar. L'increment de la població activa, doncs, també es tradueix en la moderació de la caiguda de l'atur que estem observant, ja que aquestes persones ara compten com a desocupats i s'alenteix la reducció de la taxa.

Torrent ha remarcat que Catalunya ha absorbit aquest increment "espectacular" de la població activa i també s'ha centrat en la caiguda de l'atur juvenil. El conseller en funcions ha xifrat la taxa en el 14,2% –la Generalitat compta el grup de persones d'entre 16 i 29 anys–, que va caure en més de dos punts percentuals respecte al trimestre anterior. "Malgrat que encara és massa elevada, la reducció ha estat espectacular. El 2021 [quan va començar la legislatura del seu Govern] la taxa d'atur juvenil se situava en el 24,3% i des d'aleshores ha baixat en 59.000 persones", ha dit. Al conjunt d'Espanya, aquest indicador estava en el 26,6%, el seu nivell més baix des del 2008.

stats