Laboral

L’atur trenca la bona dinàmica i creix el primer trimestre

A Catalunya els aturats augmenten en 20.000 persones fins al març

Un grup de treballadors en una empresa de software

BarcelonaL'atur va créixer a Catalunya el primer trimestre del 2023, complint la tendència habitual dels tres primers mesos de l'any. El març es va tancar amb 407.000 treballadors sense feina, la qual cosa representa un increment de 20.000 persones en comparació amb el trimestre anterior, segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Això situa la taxa d'atur en el 10,3%, gairebé mig punt percentual més que a l'EPA del quart trimestre del 2022.

Nombre d’aturats a Catalunya
Dades trimestrals en milers de persones

Al conjunt d'Espanya, el nombre d'aturats va augmentar el primer trimestre en 103.800 persones i se situa en 3.127.800. Així doncs, la taxa d'atur és del 13,2%, 0,39 punts percentuals més que a l'EPA del quart trimestre. Les dades negatives dels primers tres mesos de l'any contrasten amb el descens dels aturats que s'estava registrant des del març del 2022. De fet, durant els últims dotze mesos el nombre ha disminuït en 47.000 persones, segons l'INE.

Nombre d’aturats a Espanya
Dades trimestrals en milers de persones

En termes d'ocupació, el nombre d'ocupats a tot l'Estat disminueix en 11.100 persones el primer trimestre del 2023 respecte al trimestre anterior i se situa en 20.452.800. De totes maneres, l'ocupació ha crescut en 368.000 persones (un 1,83%) en els dotze últims mesos. De fet, en l'últim any gairebé totes les comunitats autònomes incrementen l'ocupació, en una llista que encapçala Andalusia, amb 109.700 ocupats més; seguida de Catalunya, amb 64.000 més, i les Canàries, amb 55.900.

Una EPA preelectoral

Tot i que les dades són agredolces, segons el ministeri d'Afers Econòmics "constaten el canvi estructural i el dinamisme del mercat laboral a Espanya". I destaca que el nombre d'ocupats se situa en gairebé 20,5 milions de treballadors, amb un increment de 368.000 persones els últims dotze mesos.

Es tracta de l'última EPA abans de les eleccions municipals i autonòmiques en algunes comunitats, que se celebraran el 28 de maig, motiu pel qual el govern espanyol mira de defensar les xifres i assegura que "l'enquesta confirma l'acceleració de l'ocupació el primer trimestre de l'any". Cal tenir en compte que, en general, totes les EPA del primer trimestre solen ser negatives, perquè inclouen la destrucció de l'ocupació temporal generada per la campanya de Nadal.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat la bona marxa de l'ocupació i ha indicat que l'EPA mostra que se segueix la tendència de creació de llocs de treball i de consolidació econòmica, i que Espanya és un dels països "més robustos" del conjunt de la UE.

"Cautela" sindical

Els sindicats CCOO i UGT han valorat "positivament però amb cautela" les xifres de l'EPA, en què celebren la millora de l'ocupació entre gener i març, que ha assolit registres rècord des del 2008, alhora que la reducció de la temporalitat i la parcialitat. En canvi, lamenten l'augment de l'atur, que ha tornat a superar el llindar del 10%. Després de tot, han insistit en demanar una pujada de salaris "per donar estabilitat a l'economia i a les llars treballadores" i han fet una crida a mobilitzar-se aquest 1 de maig. "És evident que cal apostar per increments salarials per garantir el poder adquisitiu de les famílies", ha defensat CCOO.

La patronal Pimec, per la seva banda, ha avisat que les dades mostren el final de la recuperació de l'atur en l'etapa posterior al coronavirus. "És el primer trimestre d'ençà de l'inici de la pandèmia en què en termes interanuals incrementem l'atur i no el reduïm. És el primer amb un canvi de tendència", ha destacat el seu secretari general, Josep Ginesta, en roda de premsa. Davant d'aquesta situació, l'entitat ha alertat d'un "alentiment de la recuperació del creixement" que obliga les autoritats a prendre decisions a curt termini. En aquest sentit, aposten per "mesures urgents" que resolguin el problema de l'atur.

stats