La fi de l'estiu castiga Catalunya i deixa 7.500 aturats més
La destrucció d'ocupació al Principat es dispara, amb 60.317 afiliats menys en un mes
BarcelonaLa fi de l'estiu castiga el mercat laboral, sobretot a Catalunya. El nombre d'aturats catalans torna a augmentar a l'agost, després que al juliol ja es trenqués la ratxa de reducció de l'atur, que encadenava cinc mesos a la baixa. Així doncs, el mes passat el total de persones aturades a Catalunya va augmentar en 7.516 persones, el 93% de les quals al sector serveis. Això eleva la xifra de desocupats fins als 338.872, un empitjorament del 2,3% respecte al juliol, segons les dades publicades aquest dilluns pel ministeri de Treball i Economia Social. L'augment d'aturats al Principat és el més pronunciat de l'Estat.
També lidera la destrucció d'ocupació (en valors absoluts) del final de la temporada d'estiu: el mercat laboral català ha registrat una pèrdua de 60.317 afiliats a la Seguretat Social respecte al mes anterior i deixa 3,69 milions de treballadors en actiu.
L'augment de l'atur s'ha donat principalment a la demarcació de Barcelona, seguida de Girona, Tarragona i Lleida.
Al conjunt d'Espanya, l'atur ha augmentat en 24.826 persones, un 0,93% més en relació amb el mes anterior, i deixa un total de 2,7 milions de desocupats. És l'increment mensual més baix en un mes d'agost des del 2016, segons les dades del ministeri.
De fet, l'agost és tradicionalment un mes en què augmenta l'atur per la fi de l'estiu i per això el sector més malparat és el dels serveis, que al conjunt d'Espanya creix en 23.097 desocupats i a Catalunya deixa 7.002 aturats més –del total dels 7.516 aturats a l'agost–. Amb tot, la bona ratxa del mercat laboral els darrers mesos deixa la millor xifra de treballadors en actiu de la història d'Espanya en un mes d'agost.
Les contractacions, a la baixa
A l'agost es van registrar 167.600 contractes a Catalunya, dels quals 69.528 van ser indefinits i 98.072 temporals, cosa que suposa un retrocés interanual de 40.322 contractes (-19,3%). En comparació amb el mes anterior, la contractació va baixar un 31,5%, amb 77.250 nous llocs de treball menys. D'aquesta manera, els contractes indefinits van representar el 41,4% del total dels registrats i els contractes temporals, el 58,6%.
La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social en funcions, Yolanda Díaz, atribueix l'increment de l'atur a l'estacionalitat de l'activitat. Díaz ha destacat que aquest augment ha estat el més baix en set anys i que el total d'aturats es manté en el nivell més baix en un mes d'agost des del 2008. De fet, en termes desestacionalitzats, l'atur hauria baixat en 23.373 persones, segons les dades del ministeri.
Per contra, la patronal Pimec veu amb preocupació les dades. Segons el secretari general, Josep Ginesta, "l’increment de l’atur el mes d’agost demostra que no només amb una reforma laboral es canvia l’estacionalitat dels fluxos econòmics d’un país, els quals condicionen la demanda i l’activitat empresarial i, per tant, la contractació laboral per una menor necessitat de força del treball". Alhora, ha destacat el comportament de l’atur registrat i l’afiliació a la Seguretat Social a Catalunya, amb pitjors indicadors que al conjunt de l’Estat, perquè "la reducció interanual se situa en la meitat i una tercera part de l’increment de l’atur registrat l’aporta Catalunya, que alhora perd més de 60.000 persones d’afiliació mitjana, 53.000 de les quals de la demarcació de Barcelona".
Amb tot, el Govern assegura que l'augment de l'atur a l'agost és "habitual" i destaca que "no és una situació inquietant". Ho ha dit el secretari de Treball, Enric Vinaixa, que ha emfatitzat que no han detectat "que sigui una situació d'increment de l'atur perillosa; les xifres no ho indiquen".