Laboral

La justícia europea obliga Espanya a registrar els horaris de les treballadores de la llar

El TJUE considera que la manca de control de les hores treballades en el sector pot suposar una discriminació per raó de sexe

Treballadora de la llar
19/12/2024
2 min

BarcelonaLes treballadores de la llar també tenen dret a un registre horari. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat aquest dijous que el fet que la legislació espanyola "eximeixi els empresaris del sector de l'obligació d'establir" un sistema de control de les hores treballades "vulnera de manera manifesta" la directiva comunitària. A més, el tribunal de Luxemburg considera que, com que és un "grup de treballadors clarament feminitzat", "no es pot excloure" que la normativa espanyola suposa una "discriminació per raó de sexe".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el tribunal de màxima instància de la justícia europea afirma que la llei espanyola "priva" en aquesta mena de treballadors "la possibilitat de determinar de manera objectiva i fiable" el nombre d'hores de feina. I, per tant, els empleats veuen minvar els seus drets laborals, sobretot a l'hora de comptabilitzar les vacances o rebre indemnitzacions en cas que siguin acomiadats.

De fet, el TJUE s'ha pronunciat sobre el cas d'una treballadora de la llar a temps complet que va ser acomiadada i la justícia espanyola va dirimir que l'acomiadament havia estat "improcedent". I, a més, va sentenciar que l'empresari hauria de pagar-li les vacances no gaudides i les pagues extres.

Cas d'una empleada acomiadada

Tanmateix, com que l'empleada no va poder provar les hores treballades, el jutge va eximir l'empresari de desemborsar-li els diners que reclamava la treballadora. "La normativa espanyola eximeix determinats empleadors, com els que es troben a les llars, de l'obligació de registrar el temps de feina efectiva dels seus empleats", constata el tribunal europeu. Va ser aleshores, al 2019, quan l'empleada va decidir portar el cas a la justícia europea, que ara li ha donat la raó, i va demanar si la legislació espanyola era compatible amb la comunitària.

Per contra, el tribunal de Luxemburg també assenyala que "a causa de les particularitats del sector de les feines domèstiques" es poden fer "excepcions" pel que fa a les "hores extres i a les feines a temps parcial". Ara bé, en cap cas es pot deixar de tenir en compte l'objectiu de la directiva europea de protegir els drets laborals de les treballadores de la llar, sobretot en cas d'acomiadament.

stats