Laboral

Els graduats socials condicionen la reducció de jornada a mantenir la productivitat

El col·legi d'aquests professionals demana fer el càlcul en hores de feina anuals i no setmanals

Montserrat Cerqueda, degana del Col·legi de Graduats Socials.
2 min

BarcelonaEl Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida ha valorat aquest dimecres en una trobada amb els mitjans de comunicació quin ha de ser, segons el seu parer, el camí per arribar a un acord sobre la reducció de la jornada de treball. "Hem d'anar cap a treballar menys hores, però l'empresa ho ha de poder pagar i continuar sent productiva", ha apuntat la degana, Montserrat Cerqueda. És a dir, aplicar la mesura proposada pel ministeri de Treball –que vol baixar de les 40 hores setmanals actuals a 37,5– amb la condició de mantenir la competitivitat del teixit empresarial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cerqueda ha remarcat que és "vital" arribar a un acord entre les tres parts implicades –govern espanyol, sindicats majoritaris i patronal–, encara que la posició dels empresaris continua enrocada després de les últimes reunions. "Si no hi ha un diàleg social efectiu, hi haurà conflictivitat laboral", ha insistit la degana dels graduats socials. Aquest col·lectiu, menys conegut que el dels advocats, engloba els experts en tot allò relacionat amb el dret del treball i la Seguretat Social i que presten assessorament en aquesta matèria tant a empreses com a empleats.

Cerqueda ha advertit que un canvi normatiu d'aquesta dimensió no s'hauria de fer "a correcuita" i ha assenyalat alguns elements que generen confusió al voltant de la reducció de la jornada. Creu que s'hauria de parlar del còmput d'hores anual, i no setmanal, per poder fer una comparació més ajustada sobre el volum de temps treballat en cada sector de l'activitat econòmica. "Fer un plantejament d’hores anuals induiria a menys errors de càlcul", ha avisat. De la mateixa manera, ha recordat que la distribució irregular de la jornada –la pràctica segons la qual es modifiquen els horaris habituals per fer més o menys hores durant moments concrets de l'any– també dificulta aquest càlcul sobre la base de les hores setmanals.

Per a Cerqueda, la reducció de jornada pot evidenciar altres problemes del mercat de treball espanyol com ara les dificultats per trobar personal: "No hi ha persones per treballar a la gran majoria de sectors". Així doncs, ha argumentat que en cas que es redueixin les hores treballades per cada empleat, les organitzacions es poden trobar amb problemes per substituir-los sense perdre competitivitat.

Implantació del registre horari

A més, Cerqueda ha fet balanç dels cinc anys de la posada en marxa del registre horari obligatori a Espanya. Considera que aquest sistema ha contribuït que els treballadors siguin més conscients de la durada de la jornada laboral i de les hores extres que fan, alhora que les empreses han entès la necessitat de regular aquest aspecte. Això no obstant, la degana s'ha mostrat escèptica sobre la viabilitat de la proposta del ministeri de Treball d'implantar un sistema digital que permeti a la Inspecció de Treball controlar a distància que les empreses compleixen la norma.

stats