Funció pública
Mercat laboral03/10/2022

Els sous dels treballadors públics pujaran fins a un 9,5% en tres anys

CCOO i UGT accepten la proposta del govern espanyol tot i el rebuig del CSIF

MADRIDGairebé 3 milions de treballadors públics veuran créixer el seu salari fins a un 3,5% aquest 2022. A aquest augment s’hi afegirà el del 2023, que serà d’un 2,5% –amb dos augments variables d’un 0,5% cadascun, de manera que l’increment salarial podria ser del 3,5%–. I, finalment, tindran un augment d’un 2% el 2024, també amb la possibilitat que creixi fins al 2,5%. En total, un augment d’un 8% entre els anys 2022 i 2024 però deixant la porta oberta perquè escali fins al 9,5%.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest és el camí de creixement dels sous públics que el govern espanyol ha plantejat i que dos dels sindicats amb més representació entre els funcionaris, CCOO i UGT, han acceptat. Finalment, el sindicat de funcionaris CSIF l'ha acabat rebutjant perquè el considera “insuficient”. L'increment afecta tots els empleats públics d'Espanya: 1.616.211 (59%) al sector públic de les comunitats autònomes, 579.680 (21,39%) a l'administració local i 514.514 (18,98%) al sector públic de l'Estat, segons les últimes dades publicades pel Butlletí del Registre de Personal de les Administracions Públiques.

Cargando
No hay anuncios

Després de dies de negociació, el govern espanyol no només ha volgut tancar un acord per a aquest any i el pròxim, sinó també per al 2024. Les reunions han estat marcades per la inflació desbocada dels últims mesos, fruit sobretot de l’alça dels preus de l'energia a conseqüència de la guerra a Ucraïna i les tensions geopolítiques. 

De fet, la crisi de preus actuals –al setembre la inflació es va situar en un 9%– és el que ha obligat el govern espanyol a revisar l’augment d’aquest 2022. Als pressupostos de l’Estat vigents s’hi recollia un augment d’un 2%, que ara es veurà millorat fins al 3,5% amb caràcter retroactiu des del mes de gener. El govern abonarà en un sol pagament a finals d’any aquesta revisió a l’alça dels mesos anteriors.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als anys 2023 i 2024, l’increment de sous s’acabarà de determinar en funció de l’evolució de l’índex de preus del consum (IPC) harmonitzat i el producte interior brut (PIB) nominal. En concret, l’augment fix per al 2023 serà d’un 2,5% i estarà recollit als pressupostos de l'Estat per a l'any que ve que el govern confia en aprovar aquesta setmana. Aquest augment, però, estarà vinculat a dues possibles revisions a l’alça d’un 0,5% cadascuna (3,5% en total). Una de les revisions tindria lloc en cas que l’IPC harmonitzat dels anys 2022 i 2023 sigui superior al 6%. L’altra revisió a l’alça s’aplicarà si el PIB nominal de l'any vinent arriba al 5,9%. Totes dues tindrien caràcter retroactiu, és a dir, que en cas d'haver-se d’aplicar seria des del mes de gener independentment de quan es decideixi.

De cara al 2024, el govern planteja un increment fix dels sous públics d'un 2% amb la possibilitat d’afegir una revisió a l'alça d'un 0,5% si l’IPC harmonitzat per al 2022, 2023 i 2024 supera el 8%. Aquesta revisió també seria retroactiva. “L’augment esmorteeix de manera raonablement realista els efectes de la pujada de la inflació sobre el poder adquisitiu dels gairebé tres milions de treballadors públics”, han defensat des de la UGT, mentre que des de CCOO reconeixen que "tot i ser insuficient, és el primer cop que es revisa a l'alça l'augment previst en uns pressupostos [els del 2022]".

Cargando
No hay anuncios

"L'oferta del govern és insuficient per dues qüestions: la primera, la proposta econòmica [del govern] no corregeix la inflació amb què acabarà l'any. I en matèria de condicions laborals hi ha moltes coses que per a nosaltres haurien d'estar al document i no hi són. Esperem que el govern presenti una nova proposta aquesta tarda; si no, no subscriurem la proposta", ha dit Francisco Lama, secretari d'Acció Sindical de CSIF, en sortir de la primera reunió d'aquest dilluns. La posició del CSIF, però, no s'ha mogut després de la segona reunió: "No avalem un acord que implica que els empleats públics perdem poder adquisitiu", ha insistit Lama, que no ha descartat continuar amb les mobilitzacions.

Millora de les condicions laborals

Amb tot, els sindicats tenen pendents altres reivindicacions per als treballadors públics, algunes de les quals es recullen dins la proposta salarial del govern espanyol. D'una banda, el govern espanyol s'hauria compromès a actualitzar l'estatut marc i la llei de funció pública de l'administració general de l'Estat. També a aplicar un canvi normatiu en matèria d'igualtat, recuperar el dret a la negociació col·lectiva i eliminar les restriccions per poder implementar la jornada de 35 hores al sector públic, així com la millora de la promoció i la classificació professional i la derogació de les retallades de l'última dècada, entre altres qüestions.