Laboral

El Govern denega a Freixenet l'ERTO per la sequera

Treball considera que no s'ha acreditat la força major i l'empresa presentarà una altra sol·licitud per raons productives

Les caves Freixenet a Sant Sadurní d’Anoia en una imatge d’arxiu.
2 min

BarcelonaEl grup cavista Freixenet no podrà presentar un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major per a la seva plantilla amb la sequera com a motiu principal. Fonts del departament de Treball han confirmat que s'ha denegat a la companyia posar en marxa aquest procediment, una decisió que havia d'afectar fins a 615 treballadors i que havia rebut el rebuig dels sindicats. El govern català considera que la causa de força major no està provada, ja que la multinacional no acredita els dos requisits indispensables per justificar-la: la imprevisibilitat i la inevitabilitat. "Fa tres anys que hi ha sequera", insisteixen fonts del departament que dirigeix el conseller Roger Torrent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així i tot, fonts de Treball recorden que per agafar-se a la causa de força major s'hauria de produir un fenomen que la companyia no pugui predir ni evitar, com ara un terratrèmol, una inundació o una pandèmia, que faci impossible continuar l'activitat en el centre de treball. Freixenet volia activar aquest ERTO al maig "com a mesura excepcional" en el context de falta de raïm provocada per la sequera dels últims anys. El grup, ara en mans del productor alemany Henkell, ja havia expressat abans la seva preocupació per les futures collites i assegurava que no podria produir prou ampolles per satisfer l'augment de la demanda de cava a curt termini. L'ERTO tindria un impacte sobre el 80% de la plantilla.

De totes maneres, des de la Generalitat també admeten que l'empresa de Sant Sadurní d'Anoia sí que podria presentar la mateixa sol·licitud amb un altre tipus d'expedient. I això és precisament el que Freixenet ha confirmat pocs minuts després que es fes públic el pronunciament de l'administració catalana. El grup cavista ha explicat que si bé accepta la decisió, "es manté ferm en la necessitat d'un ERTO" i presentarà una altra sol·licitud per raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ERTO ETOP). "Aquest mecanisme desenvolupat pel Govern té com a objectiu protegir l'ocupació", ha remarcat l'empresa en un comunicat. En aquest cas, la direcció haurà de negociar-lo amb els representants dels treballadors durant els terminis establerts –aquí l'autoritat laboral no hi té res a dir–, i el podrà tirar endavant malgrat que no hi hagi acord.

Mesures per garantir la producció de raïm

Això no obstant, Freixenet insisteix que el motiu de la petició original de la setmana passada continua vigent: "La greu manca de raïm i vi base per a la producció de cava condueix a una reducció massiva de la feina en els processos de producció". La multinacional considera que això és conseqüència de "la sequera extrema a les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i el Camp de Tarragona", que ha continuat afectant cada vegada més el sector des del 2021. Per això el grup recorda que juntament amb altres viticultors ha instat la DO a actualitzar la normativa de la DO Cava i adoptar mesures per contrarestar la tensa situació de subministrament. "Encara que la DO va aprovar mesures extraordinàries a mitjan abril per a la pròxima collita, aquestes mesures no són suficients ni arriben a temps per evitar un ERTO", remarca el comunicat.

stats