Glovo promet contractar els falsos autònoms un dia abans que el seu fundador declari davant del jutge
La companyia passarà a operar amb assalariats a Espanya després d'anys d'esquivar la 'llei rider'
BarcelonaLa plataforma d'enviaments a domicili Glovo ha anunciat aquest dilluns que impulsarà "un nou model laboral a Espanya" i abandonarà l'operativa amb falsos autònoms per començar a contractar tots els seus repartidors com a assalariats. Aquest canvi arriba just un dia abans que el seu fundador, Oscar Pierre, estigui cridat a declarar al jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona acusat d'un delicte penal contra els treballadors.
La companyia ha informat en un comunicat que obrirà "una taula de diàleg amb els agents socials per dotar de totes les garanties al procés" i assegurar que aquest gir en la seva estratègia "es desenvolupa amb consens". Des que Espanya va aprovar la llei rider l'any 2021, Glovo havia continuat funcionant amb el model de repartidors autònoms, al·legant que aquest dotava als seus repartidors de llibertat per fixar tarifes i horaris.
L'empresa d'origen català acumula més de 200 milions d'euros en sancions de la Inspecció de Treball i cotitzacions impagades a la Seguretat Social per vulnerar els drets dels seus repartidors. Glovo no ha detallat del tot com passarà a contractar tots els riders, però ha insistit que el canvi de model inclourà les més de 900 ciutats espanyoles on opera actualment i s'aplicarà a totes les verticals de l'aplicació. A més, ha remarcat que "mantindrà en tot moment l'experiència d'usuaris i dels restaurants i establiments" que hi col·laboren.
"La companyia, que s'ha convertit en l'empresa tecnològica més gran del sud d'Europa, està compromesa amb el desenvolupament de l'economia digital al nostre país, on desenvolupa la tecnologia dels seus serveis. Aquest nou pas reforça i consolida el projecte de Glovo a Espanya", conclou el comunicat de Glovo.
"Per fi ho hem aconseguit"
L'empresa, ara propietat de la companyia alemanya Delivery Hero, ha mantingut un enfrontament constant amb el ministeri de Treball, que va arribar a impulsar una llei feta a mida perquè les companyies de repartiment deixessin de fer servir missatgers autònoms. "Per fi ho hem aconseguit", ha celebrat la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra del ram, Yolanda Díaz, després de conèixer l'anunci. "Cap empresa, per gran que sigui, per molt poder que tingui, pot imposar-se a la democràcia", ha afegit.
La matriu de Glovo, Delivery Hero, també ha reaccionat a l'anunci sobre el canvi de model i ha admès en un comunicat que aquest tindrà un impacte de 100 milions d'euros en l'ebitda ajustat de la companyia per al 2025. Tot i aquesta desviació en els comptes, la multinacional assegura que aquest indicador, l'equivalent al resultat operatiu, serà positiu a Espanya durant el pròxim exercici fiscal. El grup alemany també ha anunciat que incrementarà les contingències per cobrir les multes i els impagaments a la Seguretat Social exigits a Glovo fins a una forquilla d'entre 440 i 770 milions d'euros per al 2024.
[Estem treballant per ampliar aquesta informació]