Laboral

La Generalitat arriba a la paritat en els alts càrrecs i llocs directius

La presència femenina dins els òrgans públics a Catalunya fa un salt de 10 punts en tres anys, segons un estudi

BarcelonaLes dones ja són la meitat en els alts càrrecs de la Generalitat i els llocs directius del seu sector públic. Així ho assegura un estudi presentat aquest dijous i elaborat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona. Les conclusions d'aquest informe apunten que per primera vegada "a bona part" de l'administració pública catalana es compleix la igualtat efectiva entre dones i homes que estipula la llei.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la Generalitat, el 55% dels 365 alts càrrecs i eventuals són dones, un percentatge superior al 48% que suposaven el 2020, quan es va publicar la primera edició d'aquest informe. En canvi, a les entitats del sector públic que depenen del Govern, les dones representen el 41% en els 246 càrrecs directius (per exemple, presidentes, directores i gerents) i superen amb escreix el 24% quantificat ara fa tres anys.

Cargando
No hay anuncios

En total, les dones suposen gairebé el 50% dels alts càrrecs i llocs directius a la Generalitat i el seu sector públic, un percentatge superior al 40% de fa tres anys i també força més elevat que el 23% del sector privat.

El document també analitza la presència femenina en 216 entitats adscrites a la Generalitat de Catalunya (càrrecs que no impliquen remuneracions com ara membres de patronats, consells, juntes i fundacions), on les dones representen un 39% dels òrgans de govern. Aquest percentatge no arriba a la paritat, però sí que supera el 30% que ocupaven fa tres anys. A més, l'Observatori reconeix que l'increment de la participació de les dones en aquest tipus d'entitats també respon a la reducció de les places que s'ha produït en aquest període, que ha afectat especialment els homes.

Cargando
No hay anuncios

Bretxa salarial i temporalitat

Encara que el sector públic es regeix per taules de remuneració idèntiques per als dos sexes, la bretxa salarial existeix a la Generalitat. L'informe indica que actualment està per sota del 5%, "una xifra que és acceptable segons la nova directiva de transparència", i remarca que és sensiblement superior a la que s’assoleix amb les entitats del sector públic, on gairebé és nul·la.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, a les conclusions recollides per l'Observatori també s'assenyala que les dones continuen patint més precarietat en els llocs de base al sector públic, ja que representen el 71% dels afectats en el col·lectiu d’interins i personal laboral temporal, i el 65% en el cas dels que es troben en aquesta situació als col·lectius de funcionaris i personal laboral indefinit.