Foment acusa Yolanda Díaz de "canviar les normes a mig partit" amb la reducció de jornada
La patronal destaca que el 45% dels convenis col·lectius ja estan per sota de les 37,5 hores setmanals
La proposta de reducció de jornada laboral fins a les 37,5 hores del govern espanyol continua sense obtenir el vistiplau de l'empresariat. De fet, el ministeri de Treball, encapçalat per Yolanda Díaz, en l'última reunió de la setmana passada va donar de marge fins a l'11 de novembre per tirar endavant amb la proposta. Però la mesura no convenç les patronals, i avui ha estat Foment del Treball qui ha carregat contra el govern espanyol, a qui acusa de "canviar les normes del joc a mig partit", juntament amb els sindicats.
El president de la comissió de Relacions Laborals i Recursos Humans de Foment, Luis Pérez, i el director de Relacions Laborals de la patronal, Javier Ibars, han presentat aquest dilluns l'Informe del Mercat Laboral i la Negociació Col·lectiva, que mostra una desacceleració de la contractació des de l'última reforma laboral. Segons Ibars, el ministeri de Treball està "alimentant la incertesa" amb aquesta proposta, i això, segons Foment, s'està traduint en un obstacle per renovar els convenis col·lectius que hi ha en negociació.
En aquest sentit, Ibars ha qualificat d'"inacceptable" la proposta de negociar un canvi de la normativa que afecta la negociació col·lectiva i fer-ho "enmig de la negociació mateixa". "El que volem és començar a parlar d'una modificació normativa en l'àmbit de la negociació bipartida, i no tripartida amb un ministeri de Treball amb les cartes marcades", ha reblat. Alhora, ha recordat que el 45% dels convenis col·lectius ja estan per sota de les 37,5 hores setmanals i que el 85% estan per sota de les 40 hores setmanals.
Caiguda dels convenis
L'informe mostra una lleugera caiguda de la negociació dels convenis col·lectius. Si bé fins al setembre s'han signat 309 convenis a Catalunya, un 5,8% interanual més, que afecten 1,2 milions de treballadors i 164.512 empreses, Ibars ha assenyalat que fins al juny l'increment era del 8,3%, i que a Espanya ha passat del 4,6% al juny a l'1% al setembre.
Així, la patronal lliga aquesta desacceleració de la signatura de nous convenis amb la "incertesa sobre nous projectes normatius", com ara la reducció de la jornada laboral. "Canvis com aquests tenen una incidència clau en la negociació" dels convenis col·lectius, ha alertat.