Les dones i els immigrants d'origen no europeu, els que pateixen més discriminació laboral
Més d'un milió i mig de treballadores de la UE han viscut aquesta situació, deu vegades més que els homes
Brussel·lesLes dones i els immigrants, sobretot els que no han nascut en un país de la Unió Europea, són els que pateixen més discriminació laboral. Segons un informe de l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l’Eurostat, vora 1.620.000 dones europees s’han sentit discriminades per una qüestió de gènere, unes deu vegades més que els homes. Encara que aquí la diferència entre gèneres no és tan acusada, el risc de patir aquesta situació a la feina també augmenta a mesura que et fas gran. Mentre que gairebé unes 400.000 dones han notat que les tractaven diferent per la seva edat o no podien accedir a la feina que aspiraven, poc més que 300.000 homes n’han estat víctimes.
L’estudi també recull grans diferències entre els estats europeus. A Noruega, per exemple, un 6% de les dones s’han sentit infravalorades a la feina pel fet de ser dona i, per l’altre costat, a Romania o a Hongria gairebé cap dona —és a dir, prop del 0%— diu haver estat discriminada. També hi ha països com Luxemburg, Àustria, Suïssa o Suècia que es troben entorn del 4%, i d'altres, com Espanya, que se situen més en la mitjana europea, per sota del 2%. Cal recordar que l’informe recull la sensació que han tingut les enquestades i en cap cas la discriminació real que pugui haver-hi en els Vint-i-set.
Diferències entre immigrants d'origen europeu i no europeu
Si a part de ser dona i d'edat avançada, es tracta d'una persona immigrant no comunitària, encara augmenten més els números de patir discriminació laboral. El 8,8% de les dones que no han nascut a la Unió Europea però hi viuen i hi treballen han estat víctimes d’actituds racistes a la feina. Els homes, en aquest cas, també surten molt mal parats i superen el 7,5%. Pel que fa als fills d’immigrants no comunitaris, també pateixen discriminació, fins i tot més. El 7,7% dels homes i el 10,4% de les dones d’aquest col·lectiu s’han sentit discriminats almenys una vegada en la seva carrera professional. En canvi, els immigrants que han nascut en altres països de la Unió Europea no es veuen tan afectats per actituds racistes a la feina. Només el 3,2% dels homes i el 5,8% de les dones d’aquest segment de la població europea n’han patit.
El sector en què els immigrants reporten més discriminació és el dels treballs socials o sanitaris (7,1%), l'administració pública o els cossos de seguretat i defensa (6,6%), i els que menys, la construcció (2,8%) i l'agricultura i la pesca (2,7%).