Crònica

La declaració d'amor entre Pedro Sánchez i la UGT

El secretari general del sindicat, Pepe Álvarez, reclama a l'Estat més finançament per a aquestes entitats

BarcelonaNo hi havia cap dubte que l'audiència l'hi posaria fàcil. Pedro Sánchez ha estat rebut aquest dimarts al 44 Congrés Confederal de la UGT per un públic entregat a l'elogi, que buscava els petons i les selfies del president espanyol, i animava la seva entrada amb una versió rockera de La Internacional sonant ben forta de fons. Ambient de festa per a algú acostumat últimament als atacs i l'hostilitat dels seus contrincants.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els prop de 3.000 assistents al conclave celebrat a Barcelona –on l'actual secretari general del sindicat, Pepe Álvarez, opta a la reelecció– han estat testimonis de tota una declaració d'amor correspost. "Ho dic des de fa molt temps i avui ho torno a repetir. Ets un president que compleix amb els treballadors i les treballadores d’aquest país", ha reblat el líder de la UGT en la seva intervenció. Un president "de paraula" i "de fiar", amb qui Álvarez ha celebrat victòries com la reforma laboral, els increments del salari mínim o la revalorització de les pensions en els últims sis anys: "Mai en tan poc temps s'havia fet tant".

Cargando
No hay anuncios

En un moment en què els cops a Sánchez arriben tant per part de la dreta com dels seus socis d'esquerres, Álvarez ha urgit a "defensar aquest govern, que és democràtic i legítim i que ha de continuar treballant per aconseguir els objectius programàtics". La cara més visible de la UGT també ha confessat ser conscient del "cost" de "fer transformacions en aquest país" i "posar en cintura els que guanyen molt i no paguen impostos". Aquest panegíric, però, ha acabat amb una petició: un acord amb el qual l'Estat retribueixi la feina que fan els sindicats, que ara per ara es financen amb les quotes dels afiliats i una part més petita de subvencions públiques.

Petició a la patronal

Sánchez ha buscat la camaraderia del sindicalisme per continuar "treballant colze a colze" i tirant endavant mesures progressistes. "Ens feu millors", ha dit. Però en el moment de mencionar el canvi estrella més anhelat en matèria laboral, la reducció de la jornada a 37,5 hores l'any vinent, el socialista ha fet una menció a l'altra banda de la mesa del diàleg social. "Demano a la patronal que segui amb els sindicats i el govern perquè en aquesta legislatura la tinguem en marxa", ha dit, malgrat que el seu soci de govern –Sumar, al capdavant del ministeri de Treball– havia donat per tancades les negociacions amb els empresaris.

Cargando
No hay anuncios

El president espanyol només ha contestat en part a la reivindicació d'Álvarez d'un major finançament per als sindicats i li ha promès aprovar aquesta legislatura una llei de participació institucional "que reconegui la importància per a l'estabilitat i la pau social dels agents socials". Exhibint el mateix grau de complicitat que li ha ofert el secretari general de la UGT, li ha agraït que als seus 68 anys hagi decidit optar a un tercer mandat: "Gràcies, Pepe, per tornar-te a presentar i no fer un pas enrere com voldria la ultradreta".

L'última paraula, d'una decisió que es coneixerà demà, la tindran els 800 delegats de la UGT que votaran al llarg d'aquesta tarda i tancaran la jornada a les onze de la nit amb una trobada a la Sala Apolo.