Laboral

Cop de la justícia europea a Espanya: els interins de llarga durada s'han de convertir en fixos

El TJUE considera que la legislació estatal incompleix la normativa comunitària en matèria de drets laborals

2 min
Professors interins protestant a Pamplona l’any passat per demanar millores.

Brussel·lesCop dur de la justícia europea contra la llei espanyola per reduir la temporalitat en el sector públic. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dijous que els treballadors interins als quals es prorroga sistemàticament els contractes han de convertir-se en fixos. En aquest sentit, la cort amb seu a Luxemburg adverteix de la consecució "abusiva" de contractes públics indefinits en diferents administracions d'arreu de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, tot i que el govern espanyol ha tirat endavant una normativa per evitar-ho recentment, el TJUE considera que Espanya està incomplint l'acord marc de la Unió Europea sobre el treball de duració determinada dels treballadors públics interins. De fet, la sentència fins i tot assenyala que a la legislació espanyola hi ha una manca de mesures adequades per prevenir i sancionar els abusos derivats de l'ús successiu de contractes temporals. Per aquest motiu, indica el TJUE, convertir aquests contractes temporals en fixos pot ser la solució per corregir aquest abús.

La sentència de la justícia europea també critica que el fet que la normativa espanyola prevegi una indemnització per als treballadors interins públics quan se'ls acaba el contracte no és prou per complir amb la legislació europea. En aquesta línia, considera que la indemnització per la finalització d'un contracte és completament independent al fet que els contractes dels treballadors públics siguin o no adequats, i no és una mesura adequada ni suficient per acabar amb aquesta pràctica en les administracions públiques d'arreu de l'Estat.

En tot cas, la sentència recorda que no li correspon al TJUE dirimir sobre la interpretació del dret intern d'Espanya, sinó al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que és qui ha d'assenyalar les mesures apropiades per evitar la concatenació de contractes temporals. Això sí, la justícia europea és clara a l'hora d'assenyalar l'incompliment per part de l'Estat i l'insta clarament a prendre mesures. És a dir, li dona poc marge de maniobra i l'empeny a reformar la legislació actual.

Molts anys d'interí

El tribunal europeu ha respost a una sèrie de preguntes que li va traslladar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid i que fan referència als casos que van denunciar tres treballadors de la Conselleria de Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid, la Universitat d'Educació a Distància (UNED) i l'Agència Madrilenya d'Atenció Social de la Comunitat de Madrid. Tot i això, és una problemàtica molt estesa a les diferents administracions de l'estat, incloses les catalanes.

Els tres treballadors que van portar el seu cas als tribunals, segons la mateixa cort de Luxemburg, van treballar "durant molts anys", des de 1994 en dos dels casos i des del 1998 en l'altre, amb contractes temporals successius perquè no convocaven places per cobrir aquests llocs de treball de l'administració pública de forma permanent. En aquest sentit, el TJUE avala els requisits per mèrits que assenyala la legislació espanyola quan s'obren places, però adverteix que, en cas que no es faci i els interins s'hi perpetuïn, cal contractar-los de forma fixa.

stats