Laboral

El cofundador de Glovo declararà davant la jutge per un delicte contra els drets dels treballadors

L'empresari Oscar Pierre haurà de contestar les acusacions de la Fiscalia per fer servir falsos autònoms el 3 de desembre

Oscar Pierre, Glovo
ARA
17/10/2024
2 min

BarcelonaEl cofundador i conseller delegat de Glovo, Oscar Pierre, haurà de declarar davant la jutge com a investigat per un delicte contra els drets dels treballadors el pròxim 3 de desembre, segons ha avançat Eldiario.es i ha pogut confirmar l'ARA. L'empresari ja hauria d'haver comparegut al setembre, però aquesta citació es va posposar i ara la magistrada María Isabel Hernando l'ha tornat a convocar. Al juny la Fiscalia de Barcelona va presentar una denúncia contra els màxims responsables de la plataforma d'enviaments a domicili per mantenir els seus riders com a falsos autònoms, malgrat que una sentència del Tribunal Suprem ho prohibís el 2020.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Com explica el diari digital, diversos repartidors ja han declarat com a testimonis davant la jutge en el marc d'aquest litigi. Aquesta denúncia suposa un pas endavant respecte als judicis i sancions contra Glovo que l'empresa ha rebut fins ara per la via administrativa a instàncies de la Inspecció de Treball, perquè ara es tracta d'un procés per la via penal. Això ha estat possible arran de la modificació del Codi Penal que va impulsar el govern espanyol el 2022 i en la qual es van endurir les penes per als delictes contra els drets dels treballadors, com ara fer servir falsos autònoms. A partir d'aleshores aquests es castiguen amb condemnes d'entre sis mesos i sis anys de presó per als empresaris que han sostingut aquests incompliments de la legislació laboral.

Vulnerar la llei 'rider' i el Suprem

Glovo ha continuat operant amb repartidors autònoms, malgrat la sentència del Suprem i l'aprovació del 2021 de la llei rider que pretenia obligar les empreses a contractar els seus missatgers com a assalariats. L'argument de la companyia és que, com a resposta a la norma, van posar en marxa un nou model d'operativa que els donava més llibertat per escollir les tarifes. Així i tot, la Inspecció de Treball també ha denunciat aquesta altra manera de funcionar i continua mantenint que es vulneren els drets dels seus treballadors.

Segons Eldiario.es, la Fiscalia acusa Pierre de voler mantenir aquesta relació contractual de falsos autònoms per "reduir costos empresarials", ja que els repartidors no cobren un salari en funció d'un conveni reglat i l'empresa no ha d'assumir el cost d'ingressar a la Seguretat Social les seves cotitzacions. En aquest sentit, considera que Glovo "menysté i suprimeix els drets dels treballadors per compte aliè" en altres àmbits com la jornada, els descansos, les vacances o la protecció de la Seguretat Social.

stats