La crisi dels preus
Mercat laboral01/03/2023

CCOO i la UGT demanaran a la patronal augments salarials del 5% per al 2022

Els sindicats també reclamen pujades del 4,5% i del 3,75% per als anys 2023 i 2024

ARA
i ARA

BarcelonaLa UGT i Comissions Obreres han acordat reclamar a la patronal CEOE augments salarials del 5% per al 2022, del 4,5% per al 2023 i del 3,75% per al 2024 en la negociació de l'acord interconfederal de negociació col·lectiva, segons han informat els dos sindicats aquest dimecres en un comunicat. A aquestes xifres, però, les dues organitzacions proposen que se'ls afegeixi un increment addicional per la desviació de la inflació en cadascun dels tres anys de l'acord.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els preus van créixer al febrer un 6,1% a Espanya en relació amb el mateix mes de l'any anterior. A més, les dues organitzacions demanaran també la inclusió d'una clàusula de revisió salarial mixta que atengui el manteniment del poder adquisitiu tant dels sous com de les empreses mesurats per l'evolució dels marges de beneficis. Així doncs, els sindicats volen que els increments salarials no només estiguin lligats a l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida), sinó també quant guanyen les companyies.

Cargando
No hay anuncios

A part de la pujada i la revisió per la desviació de la inflació, els sindicats volen que la clàusula de revisió salarial es vinculi a la informació obtinguda a través del Sistema d'Informació Econòmica per a la negociació Col·lectiva (SIENC) per tal que la recuperació del poder adquisitiu dels sous tingui relació amb l'evolució econòmica dels diferents sectors de l'economia a través d'"una dada fidedigna". Per aconseguir-ho, caldria que la Seguretat Social creés una llista d'empreses per sectors indicant quines estan cobertes per cadascun dels convenis col·lectius vigents, tal com ja fa quan dona dades de vendes, compres i retribucions salarials.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, l'acord entre CCOO i la UGT obre la porta al fet que els diversos convenis col·lectius puguin establir altres seqüències d'entrada en vigor de la clàusula, com ara un increment al final del cicle 2022-2024 o una distribució percentual en tots dos temps, és a dir, una escala d'augments anuals i un altre augment al final del cicle.

L'1 de maig, data límit

A causa de l'encariment del cost de la vida dels últims mesos, l'actualització dels salaris és un dels punts candents de negociació entre els sindicats i les patronals. Mentre que els primers reclamen que s'actualitzin gradualment per evitar el que a, efectes pràctics, és una reducció del sou dels treballadors –la pujada dels preus fa perdre valor als salaris–, la CEOE argumenta que les empreses han augmentat els preus per fer front a un increment generalitzat dels costos de producció, sobretot l'energia i les primeres matèries. La UGT i CCOO es marquen el dia 1 de maig com la data màxima per tancar un acord amb la CEOE.