Laboral

CCOO reclama al govern que s'involucri en el pacte de rendes

El secretari general a Catalunya, Javier Pacheco, insisteix que l'acord salarial s'ha d'acompanyar d'una nova fiscalitat

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, aquest dimarts.
2 min

BarcelonaEl pacte salarial i el pacte de rendes no són el mateix. El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, s'ha esforçat aquest dimarts a transmetre aquest missatge davant les dificultats per arribar a un acord sobre l'increment dels sous i la quantitat de convenis col·lectius pendents de renegociar-se aquesta tardor, en un context d'inflació desbocada. "El pacte salarial és un àmbit de la negociació entre patronals i sindicats que afecta una part de les rendes del país, però després hi ha altres eixos", ha reivindicat en una trobada amb els mitjans de comunicació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Pacheco ha reclamat més implicació per part dels governs espanyol i català pel que fa a la política fiscal. "Hi ha una renúncia clara a revisar-la", ha lamentat el sindicalista. En la seva opinió, el pacte de rendes també implica "tocar el moll de l'os" i posar sobre la taula un augment de l'esforç de les rendes més altes per contribuir a aquesta crisi. "Pensar que d'aquesta crisi només se'n surt amb els increments dels convenis col·lectius és ser molt reduccionista", ha dit el dirigent de CCOO. Aquesta revisió, ha apuntat Pacheco, hauria de començar pels pressupostos per al 2023, que totes dues administracions ja estan preparant. Així i tot, s'ha mostrat més confiat d'aconseguir avenços en l'acord de les pensions i en l'augment del salari mínim interprofessional (SMI), que ha d'arribar al 60% del salari mitjà.

Pacheco ha recordat que hi ha prop d'un milió de persones que encara no han vist actualitzats els seus salaris aquest 2022 a Catalunya i que al gener se'n sumaran 750.000 més. D'aquesta manera, ha advertit del calendari de mobilitzacions que preparen els sindicats per exigir a les patronals i les empreses que desbloquegin els 185 convenis col·lectius congelats i pendents de renegociar fins a principis del 2023.

Els dos sindicats majoritaris a Espanya, CCOO i la UGT, estan a punt de posar dates a una agenda de protestes a escala general, sectorial i d'empresa, per "tensar" aquestes converses i fer sortir al carrer el malestar dels treballadors amb la pèrdua de poder adquisitiu. Pacheco ha denunciat que "mantenir els marges empresarials avui dia és irresponsable" i ha fet una crida a les patronals a "corresponsabilitzar-se" de la situació actual. "No pot ser que la sortida de la pandèmia sigui una crisi de preus que s’imputi a la classe treballadora a través dels increments dels preus", ha afegit.

Alentiment de l'afiliació

El dirigent de CCOO a Catalunya també ha fet balanç de les últimes xifres d'afiliació del sindicat i ha admès que l'organització ha notat un "lleuger" retrocés en el nombre de membres. A l'agost, la primera força sindical de l'Estat comptava amb 143.884 afiliats a Catalunya, un 44% dels quals són dones. Per a Pacheco, aquest fre en l'afiliació també és un símptoma de la situació econòmica que viu bona part de la classe treballadora, que obliga a revisar les despeses mensuals com la quota que es paga al sindicat. Els recursos propis són el 85% dels ingressos de CCOO, mentre que la resta correspon a subvencions institucionals o a les activitats concertades per a projectes concrets, com la formació o els riscos laborals.

stats