Catalunya trenca la ratxa de reducció de l'atur però l'ocupació es manté en rècords
El total de desocupats va augmentar en 1.612 persones i la creació de llocs de treball s'alenteix
BarcelonaEl juliol no serà el sisè mes consecutiu en què la xifra d'aturats catalans continua a la baixa. Tot i els bons resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre, el mes passat el total de persones sense feina al Principat va augmentar en 1.612, un empitjorament del 0,4% respecte al juny, segons les dades publicades aquest dimecres pel ministeri de Treball. Així i tot, en l'últim any Catalunya ja ha reduït l'atur en 10.035 persones, un 2,9% menys, fins a situar el volum d'aturats en els nivells mínims dels últims 15 anys (ara són 331.356).
El pas enrere en la ratxa de reducció de l'atur contrasta, però, amb el rècord que encara es manté pel que fa a les dades d'afiliació a la Seguretat Social. Al juliol Catalunya va sumar 10.931 nous ocupats, un lleuger repunt del 0,2%, de manera que ja compta amb la xifra màxima de 3.753.713 afiliats. Va ser la segona comunitat autònoma en generar més feina, només per darrere de les Balears (+12.912), tots dos territoris amb un fort pes de la indústria turística. L'increment de l'afiliació a Catalunya és menys de la meitat del registrat al juny, quan les estadístiques de creació d'ocupació començaven a mostrar senyals d'alentiment. En els últims dotze mesos, el Principat ha guanyat 103.185 llocs de treball, un 2,8% més.
Per què pugen tant l'atur com els afiliats a Catalunya? L'explicació que hi ha donat aquest dimecres el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, es troba en el sector de l'educació. Coincidint amb el final del curs escolar, al juliol les llistes dels serveis d'ocupació es van engreixar amb 1.500 persones provinents d'aquest àmbit. Això no obstant, Vinaixa ha remarcat que el repunt de l'atur del juliol (també en l'educació) és menor que en el mateix mes de l'any passat, quan va créixer en 3.300 persones. "Estem davant d'un comportament que en alguns aspectes és molt similar al que explicàvem a la roda de premsa de fa un any", ha dit l'alt càrrec del Govern.
Sobre la frenada de la creació d'ocupació, Vinaixa ha insistit que és el cinquè mes consecutiu de rècords d'afiliació a la Seguretat Social i considera que l'economia encara està en "nivells molt positius". "En altres moments amb més població activa els nivells d'afiliació no eren els actuals. Fa un any els auguris no eren positius i el comportament [del mercat de treball] fins a finals del 2022 no va complir aquells auguris. Ara les dades que tenim sobre la taula no ens fan pensar el contrari", ha celebrat. D'altra banda, el departament d'Empresa i Treball de la Generalitat assegura que tampoc ha observat un ús "anòmal" pel que fa als contractes dels fixos discontinus, molt recurrents en la indústria del turisme.
L'atur cau al conjunt d'Espanya
Encara que a Catalunya l'atur hagi augmentat, aquesta no ha estat la tendència al conjunt de l'Estat: la quantitat de persones que estan sense feina ha caigut en 10.968 persones, fins al seu mínim en 15 anys, de manera que en aquest cas sí que s'encadena un cinquè mes consecutiu de descensos. Andalusia (-5.166) i la Comunitat de Madrid (-2.926) han liderat aquesta reducció de l'atur en termes quantitatius. En l'últim any, han abandonat les llistes dels serveis d'ocupació 205.938 persones a Espanya, una caiguda del 7,1%.
Pel que fa a l'afiliació a la Seguretat Social a escala estatal, ha sumat 21.945 afiliats al juliol, un increment poc notable, del 0,1%. Això no obstant, el ministeri que dirigeix José Luis Escrivá ha destacat que des del gener s'han registrat 464.350 afiliats, l'increment més gran en els primers set mesos de l'any de tota la sèrie històrica. Per segon mes consecutiu Espanya va superar els 20,9 milions de treballadors al registre de l'afiliació diària. El ministre Escrivá ha admès que aquestes dades són "una mica menys dinàmiques" i ha assenyalat que això podria estar relacionat amb el context de campanya electoral, "on hi ha certa incertesa".
Sobre l'evolució del mercat de treball al juliol, Manuel Brenes, vicedegà del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida, considera que, malgrat tot, són "dades positives". "Es tracta d'un atur estacional que és normal en aquest moment de l'any", indica. En aquest sentit, l'expert remarca que l'afebliment de la creació d'ocupació és comprensible després del fort ritme de mesos anteriors: "Hi ha màxims i ara els estem copsant". De totes maneres, reconeix que la "plena ocupació" que ha estat objecte de debat durant la campanya del 23-J encara està lluny de ser una realitat. "A Catalunya hem de reforçar altres sectors com la indústria i els serveis tècnics per no dependre tant del turisme", conclou.