Mercat laboral

Catalunya, en el seu mínim d'autònoms dels últims 13 anys

Les pensions dels afiliats al RETA són 37,3% més baixes que la mitjana de la pensió del règim general

Un treballador autònom a Barcelona

El nombre d'autònoms a Catalunya ha anat baixant progressivament en els últims tretze anys, fins a situar-se en 517.486 empleats per compte propi, un 14,7% del total dels ocupats i el nivell més baix des del 2010. Aquestes dades s'extreuen de l'informe del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) sobre la situació dels autònoms a Catalunya el 2022, presentat aquest dijous per la consellera de l'organisme, Vanessa López.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), el nombre de persones que treballen per compte propi va caure el 2022 a Catalunya un 1% en relació amb el 2021, una evolució que contrasta amb la de la població assalariada, que va augmentar un 2,7%. "El 2022 l'evolució del nombre de persones que treballen per compte propi ha tornat al camí negatiu que venia experimentant des del 2015 en una conjuntura en què l'ocupació assalariada ha continuat creixent", diu l'informe.

Tot i que el col·lectiu d'autònoms segueix la tendència a la baixa, el pes de les dones en el col·lectiu dels empleats per compte propi creix un 3,2%, fins al 36,1%, mentre que la proporció d'homes cau, encara que continuen sent majoria, amb un 63,9%.

Alhora, el CTESC posa de manifest que les pensions dels autònoms, afiliats al règim RETA, continuen sent molt baixes comparades amb les pensions del règim general. Concretament, van tenir un import mitjà de només 787,9 euros, fet que suposa un 37,3% menys que la mitjana de la pensió del règim general, que el 2022 es va situar en 1.256,1 euros.

Augment de quota

L'informe constata també que el nombre d'autònoms que van pagar la quota mínima el 2022 va baixar un 27%, i es va trencar la tendència històrica d'apostar per les cotitzacions més baixes. Segons l'informe, això no es deu al fet que es perdin afiliats, sinó que gran part d'aquests es van desplaçar durant el 2022 cap a trams més alts.

Cal recordar que a principis del 2023 va entrar en vigor el nou sistema de cotitzacions per als autònoms, que obliga a pagar una quota en funció dels seus ingressos nets i no segons les seves preferències. Abans que entrés en vigor aquesta norma, però, ja es va començar a evidenciar una baixada dels autònoms que trien la quota mínima. Segons el CTESC, part del col·lectiu està apostant per incrementar una mica les aportacions a la Seguretat Social i pagar una quota que és entre la mínima i 1,5 vegades la mínima. 

Davant aquesta situació, i per mirar de mantenir una tendència que en un futur es materialitzarà en millors pensions i prestacions, des de l'organisme reclamen a la Generalitat la creació d'una línia d'ajudes per als autònoms amb rendiments inferiors a l'equivalent al salari mínim interprofessional, de poc més de 15.000 euros anuals, perquè puguin consolidar i ampliar la seva activitat.

stats