Els càrrecs intermedis, els menys perjudicats per la pujada de preus
El sou dels treballadors rasos va augmentar un 3,7% el 2022, mentre la inflació es disparava un 8,4%
BarcelonaLa inflació disparada durant l'últim any és la responsable que, tot i augmentar en totes les categories professionals, l'increment salarial del 2022 fos imperceptible. Aquesta és la principal conclusió de la 16a edició de l'informe Evolució salarial 2007-2022, elaborat per la consultora ICSA i l'escola de negocis Eada i presentat aquest dimecres pel president del grup, Ernesto Poveda, i el professor del centre d'estudis, Jordi Assens. "La inflació s'està menjant aquests augments, perquè ha pujat més que els salaris i l'increment del poder adquisitiu és negatiu; no estem avançant, estem retrocedint", ha indicat l'acadèmic.
Aquest forat a les butxaques dels consumidors no és el mateix per als que són empleats de base, directius o càrrecs intermedis. L'any en què la inflació va pujar un 8,4%, els dos primers van notar una pujada de sou del 3,7% i el 3,4%, respectivament, mentre que els darrers van percebre una millora del 5,9%. Els autors de l'estudi atribueixen la diferència a l'escassedat d'aquest tipus de perfils, que ha forçat les empreses a oferir millors remuneracions per evitar una fuga d'empleats. Segons es reflecteix a l'informe, l'increment salarial dels treballadors acumulat des del 2007 queda també per sota del de la inflació. Però si en el cas dels càrrecs intermedis (+28,6%) la diferència entre l'IPC i l'augment dels sous és de 4,4 punts percentuals, en els treballadors rasos (+23,9%) és d'uns 9 punts, pràcticament el doble.
"En setze edicions de l'informe és la primera vegada que totes les categories augmenten la remuneració, tot i que la inflació descontrolada desllueix les millores. No podem assumir l'elevadíssim increment de la inflació en un únic exercici", ha assegurat Poveda. El president del grup ICSA ha insistit que la pèrdua de poder adquisitiu no és una conseqüència de la mala gestió dels empresaris ni dels governs, sinó que és causada per circumstàncies globals. Per la seva banda, Assens ha recordat que Espanya no hauria de mantenir els salaris sinó incrementar-los per acostar-se al poder adquisitiu dels països del nord d'Europa.
El 2022 a Catalunya el salari mitjà dels treballadors base es va situar en 24.815 euros, el dels càrrecs intermedis en 45.785 euros i el dels directius en 87.445 euros. En els tres casos, el Principat es va situar en la segona posició en el rànquing de comunitats autònomes, només per darrere de Madrid, que per primera vegada encapçala totes les categories. A la comunitat que governa Isabel Díaz Ayuso, un executiu cobra uns 3.000 euros a l'any més que a Catalunya.
La banca i la indústria, els més ben pagats
Per sectors, l'informe d'ICSA i Eada destaca que els empleats amb les nòmines més elevades van ser els de la banca i les assegurances (28.559 euros), seguits dels de la indústria (28.489 euros). L'altra cara de la moneda és el comerç i el turisme: els seus treballadors van cobrar de mitjana 16.913 euros anuals, tot i l'impuls que ha suposat l'increment del salari mínim interprofessional (SMI). Les finances també són l'àmbit més ben pagat per als directius i els càrrecs intermedis i els sous mitjans se situen en els 92.980 euros i 53.129 euros, respectivament. Els autors de l'estudi també han remarcat que al sector del transport és on hi ha la bretxa salarial més gran entre categories: mentre que a la franja directiva es perceben de mitjana 88.340 euros, el salari dels empleats rasos se situa sobre els 19.456 euros.