Laboral

Aquesta és l'abismal diferència entre els sous de caps i empleats a les grans empreses

Un informe d'Oxfam Intermón apunta que en el 60% d'aquestes companyies el primer executiu guanya més de 2 milions d'euros

Una dona treballant en una oficina.
3 min

BarcelonaEn una societat amb alts nivells de desigualtat, aquest mateix patró es repeteix en les diferències de sous entre els primers executius i els empleats rasos a les grans companyies. Així ho reivindica l'ONG Oxfam Intermón en el seu últim informe titulat Huella en las desigualdades de las grandes empresas espanyolas i publicat aquest dimecres. L'estudi compara les xifres dels salaris més alts amb les retribucions mitjanes en una selecció de quaranta empreses i calcula que el primer executiu en aquestes corporacions cobra 118 vegades més que el treballador mitjà. En el 58% dels negocis analitzats, més de la meitat, aquesta distància és cinquanta vegades més gran; mentre que en només un 18% és inferior a vint cops.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'informe d'Oxfam Intermón, el cas de desigualtat salarial més flagrant el trobem al grup industrial CIE Automotive, en el qual la remuneració del director executiu suposa 1.208 vegades el salari mitjà de l'empresa. El fet que aquesta empresa estigui a tanta distància de la resta s'explica per les primes extraordinàries que va rebre el seu conseller delegat l'any passat. Aquest salt també és considerable, segons el mateix informe, a la multinacional Indra, en la qual el primer directiu cobra 480 cops més; o al gegant de la moda Inditex, amb una ràtio de 311 vegades. Les grans empreses espanyoles analitzades en què la distància entre el sou més alt i el salari mitjà és més petita són el gestor aeroportuari Aena, amb cinc vegades; la cadena de supermercats Dia, de 9; i la companyia de transport energètic Redeia, de 12.

"La generació de valor empresarial que es dona al si de les empreses representa un dels mecanismes principals de generació de renda i riquesa. Però és justament dins on comença la desigualtat, amb una distribució poc equitativa dels beneficis, i on no es garanteixen condicions laborals i salarials dignes per a totes les persones que hi treballen", reivindica Miguel Alba, autor de l'informe i responsable del sector privat i desigualtat d'Oxfam Intermón.

Segons aquesta anàlisi, de mitjana la retribució del màxim executiu de les corporacions d'aquesta mostra és de 4,5 milions d'euros. De fet, en el 60% dels casos el sou del primer directiu supera els 2 milions d'euros anuals; en el 28% està entre 1 i 2 milions d'euros; i en tan sols el 13% la primera espasa de l'empresa cobra menys de mig milió d'euros. En el rànquing, de nou la primera posició és per a CIE Automotive, en la qual el conseller delegat, Jesús María Herrera, va guanyar 24 milions d'euros durant el 2023 per "mesures retributives extraordinàries". En l'extrem oposat hi ha Dia, en la qual el primer executiu va rebre un sou de 150.000 euros.

Els salaris de les cúpules directives

L'organització remarca que de mitjana els membres de l'alta direcció de les quaranta empreses analitzades cobren 1,15 milions d'euros. En el 35% dels casos, el salari mitjà dels alts directius és superior al milió d'euros; en el 38% està entre el mig milió i el milió d'euros; i en el 28% de les companyies està per sota del mig milió d'euros de mitjana. Iberdrola és la companyia que paga sous més alts a la seva cúpula, amb una mitjana de 5,6 milions d'euros; seguida d'Inditex amb 5,3 milions i el Banc Santander amb 3,6 milions. Per contra, les retribucions menys elevades es troben a Aena (147.000 euros de mitjana), Ebro Foods (287.000 euros) i Redeia (275.000 euros). Comparant aquestes dades amb els salaris mitjans de cada empresa, l'informe observa que un membre del comitè de direcció cobra 27 vegades el que guanya un treballador mitjà.

"Les seves pràctiques [de les grans empreses espanyoles] prioritzen que gran part d’aquesta riquesa reverteixi a persones que formen part de les capes privilegiades de la societat, com ara directius i accionistes, abans que a altres actors d'estrats menys afavorits en l’activitat empresarial, com ara les seves plantilles o empreses proveïdores", afirma Alba.

stats