Salaris

¿El teu sou és alt o baix? Descobreix quanta gent cobra més i menys que tu

T'oferim una calculadora per saber on se situa el teu sou respecte al salari mitjà i l'escala salarial a Espanya i a la teva comunitat

1 min
¿El teu sou és alt o baix? Descobreix quanta gent cobra més i menys que tu
Dossier El declivi de la classe mitjana Desplega
1.
El lent declivi de la classe mitjana
2.
¿El teu sou és alt o baix? Descobreix quanta gent cobra més i menys que tu
3.
Del 'desarrollismo' franquista al xalet en propietat: així es va construir la classe mitjana a Espanya
4.
La recepta Roosevelt per enfortir la classe mitjana
5.
Història d'una família catalana: de tenir casa en propietat a haver de viure amb els pares
6.
La classe mitjana perd entusiasme però es manté lluny de l'extrema dreta

BarcelonaTothom té una idea clara de com és el seu sou respecte al seu entorn. ¿Però saps realment si el teu sou és alt o baix en comparació amb la resta de la població de la teva comunitat, de qualsevol altra o bé d'Espanya? T'oferim una calculadora que et permetrà descobrir quanta gent cobra més i menys que tu i on se situen els teus ingressos en l'escala salarial estatal i de la comunitat on vius. Aquí la tens:

Entre els economistes no hi ha cap consens sobre com definir la classe mitjana, però aquesta normalment s’associa a les famílies que es troben al mig de la distribució de la riquesa d'un país. Precisament, la lenta evolució dels salaris és un dels factors que explica que les classes mitjanes han tendit a estancar-se des de la crisi financera, mentre que els sectors més rics de la població poden viure dels rendiments dels seus actius en propietat. Els sous i el nivell d’ingressos són claus, doncs, a l’hora d’ubicar una persona dins o fora d’aquest estrat social. Amb aquesta calculadora pots descobrir si cobres més o menys en comparació amb la resta d’assalariats del lloc on vius, però també pots comparar aquesta dada amb la situació que tindries si visquessis en una altra comunitat tornant a respondre les preguntes i triant la comunitat amb què ho vulguis comparar. Veuràs que hi ha diferències notables.

D’on hem tret aquestes dades?

Per preparar aquesta eina hem fet servir les dades del mòdul salarial recollides per l’Agència Tributària en col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social l’any 2022. És a dir, els sous s’han calculat a partir dels ingressos salarials bruts que els contribuents fan constar a la seva declaració de la renda. 

Per fer l’estimació, l’organisme divideix totes les remuneracions que ha rebut cada persona entre el nombre de dies que ha cotitzat. També s’inclouen tots els complements que ha cobrat com a rendiments del treball i altres prestacions, com la de maternitat o paternitat, ja que es considera que estan vinculades a una relació laboral. El resultat s’eleva a un any complet per obtenir un salari mitjà estimat (SME) per a cadascun d’aquests treballadors.

Aquesta estadística deixa fora els assalariats amb jornada parcial i amb un sou estimat anual per sota del salari mínim interprofessional (de 14.000 euros el 2022) i els sous que se situen per sobre dels 720.000 euros per evitar que aquests valors distorsionin l’anàlisi. Tampoc inclou els treballadors del País Basc i de Navarra, que no formen part del règim fiscal comú. En total, hi ha una mostra d’uns 13 milions d’assalariats.

Dossier El declivi de la classe mitjana
Vés a l’ÍNDEX
stats