Brussel·les vol prohibir la venda de productes fets amb treball forçat
La Comissió pretén que la mesura tingui un efecte dissuasiu en les empreses i estats explotadors
Brussel·lesDesprés que aquesta setmana l'Organització Internacional del Treball fes públic que durant els últims cinc anys les víctimes dels treballs forçats han augmentat un 10,8% fins a arribar als 27,6 milions a tot el món, la Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts que proposarà prohibir la importació i l'exportació a la Unió Europea de productes fets amb treballadors forçats. Més enllà de les diferents normatives europees i estatals que ja persegueixen l'explotació laboral, l'executiu comunitari pretén amb aquesta nova mesura dissuadir les empreses i els estats d'arreu del món de continuar amb aquesta pràctica. Vol evitar que puguin vendre els seus productes, amb el consegüent benefici, a la UE.
Les investigacions constaran de dues fases: primer, se centraran en quines empreses, estats, sectors i zones geogràfiques presenten més risc d'haver-hi casos extrems d'explotació laboral i de gran magnitud per prioritzar-los; segon, miraran d'esbrinar a través d'autoritats i testimonis independents si duen a terme aquesta pràctica. En el cas que s'identifiqui un producte fet per treballadors forçats, el fabricador l'haurà de retirar del mercat i assumir-ne els costos.
La pregunta del milió, però, és com Brussel·les seguirà el rastre dels productes i fins a quin punt podrà comprovar realment si la mercaderia en qüestió ha estat fabricada per una companyia —sobretot si és de fora de la UE— que té treballadors forçats. La Comissió confia que les administracions públiques i les empreses col·laborin en les investigacions que es duguin a terme, ja que si no també s'enfronten a la prohibició de vendre a la Unió Europea. A més, pel que fa als estats membres, estaran obligats a designar autoritats amb facultats i recursos per fer complir aquest reglament al seu territori i comptaran amb una base de dades en què els Vint-i-set bolcaran tota la seva informació sobre explotació laboral.
Fonts comunitàries asseguren que no tenen previst cap mena de pressupost extra per a aquesta iniciativa perquè seran sobretot els mateixos estats membres els encarregats de tirar endavant les investigacions. També assenyalen que no es preveu que la normativa entri en vigor fins d'aquí almenys dos anys, després que hagi obtingut el vistiplau del Consell i el Parlament Europeu, i argumenten que, per tal que sigui efectiva, es necessita tot aquest temps per coordinar bé els Vint-i-set i crear una estructura d'investigació que funcioni correctament.