Laboral
Mercat laboral30/09/2022

Els autònoms catalans cobren una pensió un 39% inferior als assalariats

Un informe del CTESC adverteix que el 86% dels treballadors per compte propi cotitzen el mínim

BarcelonaMentre estan en actiu, el 86% dels autònoms catalans cotitza a la Seguretat Social per la base mínima. I això és el que explica una de les principals conclusions de l'informe El treball autònom a Catalunya presentat aquest divendres pel Consell de Treball Econòmic i Social (CTESC). Un cop arriben a l'edat de jubilació, la pensió mitjana dels autònoms catalans és un 39% més baixa que la dels treballadors en règim general. Concretament, els primers cobren de mitjana 837,4 euros, en comparació amb els 1.377,7 euros dels assalariats. Aquesta bretxa es repeteix en totes les categories de pensions, com ara la de viduïtat, orfenesa o incapacitat permanent, però la diferència és més elevada en la de jubilació.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El treballador autònom porta menys anys cotitzats quan assoleix l'edat de jubilació i això també porta al fet que la quantitat mitjana sigui de les més baixes del sistema", ha explicat Ricard Bellera, membre del CTESC i secretari de treball i economia de CCOO de Catalunya, que ha exercit de ponent de l'informe. El 5,3% dels autònoms catalans cotitzen per sobre de la base mínima, però no arriba a multiplicar-la per més d'1,5 vegades. Així doncs, només el 8,3% supera aquest llindar i pot aspirar a una pensió més elevada quan es jubili.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta bretxa en les pensions també té un biaix de gènere. Segons recull l'informe del CTESC, la pensió mitjana dels homes que treballen per compte propi és de 882,9 euros, mentre que la de les dones és de 628,4 euros i la diferència se situa en el 28%. No obstant, la bretxa de gènere en les noves pensions donades d'alta el 2021 va ser inferior a aquesta dada i va arribar al 19%. Bellera ha destacat que els homes encara suposen una majoria del 65,4% dels autònoms catalans, mentre que el pes de les dones ha pujat fins al 34,6%. Així i tot, la participació femenina en el treball assalariat queda molt per sota del 49,7%.

Segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), la xifra de persones que treballen per compte propi a Catalunya pràcticament no va variar l'any passat. L'INE estima que eren un total de 522.779, un mínim increment del 0,03% respecte al 2020. D'aquesta manera es va mantenir la lleugera tendència a l'alça que va arrencar amb la pandèmia, tot i que amb una intensitat menor a la de l'any anterior.

Cargando
No hay anuncios

L'impacte de la pandèmia

Bellera ha recordat que la situació dels autònoms catalans el 2021 s'ha vist agreujada per l'impacte del covid-19. Encara que alguns dels indicadors han tornat a la realitat prèvia a la pandèmia, l'emergència econòmica i sanitària segueix distorsionant bona part de les dades de l'informe. En aquest sentit, el CTESC també destaca que les prestacions per cessament han caigut un 72%, i el desembre del 2021 n'hi havia 18.663 de vigents.

Cargando
No hay anuncios

Entre les moltes recomanacions de l'organisme per millorar la situació del treball autònom a Catalunya, l'informe centra bona part dels seus suggeriments en la falta d'informació actualitzada sobre aspectes clau per a la supervivència econòmica dels treballadors per compte propi. Per exemple, suggereix que s'habiliti una eina per a l'autocàlcul de la pensió i proposa que s'enviï a aquest col·lectiu de manera anual el seu informe de vida laboral amb simulacions de la quantitat que rebran quan es jubilin.

D'altra banda, el CTESC veu amb bons ulls promoure la jubilació activa dels autònoms i bonificar la contractació d'assalariats en aquests casos, ja que això els permetria complementar una pensió baixa en els seus últims anys d'activitat professional. "Cal habilitar mecanismes perquè els autònoms amb deutes amb la Seguretat Social puguin accedir a la prestació per jubilació", ha remarcat Bellera. Entre les conclusions de l'informe també hi ha nous tipus d'ajudes com ara un bonus baby sitter (mainadera en anglès) que els permeti millorar la conciliació familiar.