Laboral

L'atur també dona senyals d'alarma

Catalunya és la comunitat autònoma amb un augment més alt del nombre de desocupats al juliol

BarcelonaL'atur va trencar al juliol la tendència a la baixa que acumulava des del febrer del 2021 i va tornar a augmentar tant a Catalunya com a Espanya, segons dades d'atur registrat publicades aquest dilluns pel ministeri de Treball. Catalunya va ser la comunitat autònoma on va créixer més el nombre de persones sense feina.

Cargando
No hay anuncios

El mes de juliol es va tancar amb més de 341.000 catalans sense feina, uns 3.300 més que al juny, la qual cosa representa un increment mensual del 0,9%. Ara bé, si es compara amb el mateix mes de l'any passat, el nombre d'aturats va caure en 67.000 persones, un descens del 16,3%.

Variació del nombre d’aturats a Catalunya al juliol respecte al mateix mes de l’any anterior
Cargando
No hay anuncios

De fet, es tracta del millor juliol registrat pel que fa a xifres absolutes dels últims 25 anys, segons el ministeri. Cal destacar que a escala espanyola l'augment del nombre de desocupats va ser d'uns 3.200 –inferior, per tant, a l'increment a Catalunya–, un 0,11% més que al juny, fet que deixa el total de persones sense feina a l'Estat en prop de 2.884.000. En relació amb un any enrere, aquesta dada representa una disminució de més de 532.000 persones, un -15,5%.

Tot i les males dades d'atur, l'afiliació a la Seguretat Social va continuar augmentant a Catalunya: el total de persones donades d'alta el mes passat va créixer un 0,3%, amb 13.300 noves afiliacions, segons el ministeri d'Inclusió i Seguretat Social. En total hi ha 3.086.000 treballadors inscrits. Al conjunt d'Espanya, la xifra d'afiliats també va créixer en més de 9.100 treballadors.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta de la primera vegada en catorze anys que es registra un increment de l'atur al mes de juliol, un mes en el qual acostumen a crear-se llocs de treball gràcies a la campanya turística. Ara la situació sembla ser la contrària, amb un increment de l'atur centrat sobretot en el sector serveis, on el nombre de desocupats va augmentar en més de 3.000 persones a Catalunya. La resta de sectors de l'economia també van patir increments de la desocupació, amb 330 aturats més a la indústria, 178 més a la construcció i 67 més a l'agricultura.

"Totes les enquestes sobre comerç minorista marquen que el consum està baixant", apunta Raúl Ramos, catedràtic d'economia aplicada de la Universitat de Barcelona. En aquest sentit, l'escalada de preus i la "precaució" de cara a un escenari econòmic més complicat en els mesos vinents estan fent contenir més del previst la despesa d'algunes llars –afegeix–, tot i que això no impedeix que, en general, les famílies també estiguin "intentant recuperar el temps perdut" durant la pandèmia aquestes vacances.

Cargando
No hay anuncios

"Segurament algunes famílies estan patint una mica", indica Ramos, en bona part per les alces de preus de béns i serveis de consum. Tot i la lleugera reducció d'aquest juliol, el cost de la vida fa diversos mesos que creix a nivells inèdits des de fa quatre dècades a causa de l'encariment de l'energia i de les matèries primeres provocat per la invasió russa d'Ucraïna.

El govern admet la frenada

Davant les dades, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, ha admès que s'ha produït "un alentiment del mercat de treball", especialment durant la segona quinzena del mes passat, un fet del qual ja havia avisat la setmana passada el govern quan es van conèixer dades de l'Enquesta de Població Activa del segon trimestre.

Cargando
No hay anuncios

"És evident que hi ha més incertesa i menys dinamisme a l'impuls" econòmic, ha afegit. Malgrat això, Calviño creu que cal parar atenció a "les tendències de fons" i, en aquest sentit, creu que la reforma laboral aprovada a principis d'any ha canviat la situació del mercat de treball.

De fet, des que va entrar en vigor la reforma, s'ha registrat un increment del nombre de contractes indefinits. A Catalunya es van signar 125.000 contractes indefinits i 157.000 de temporals, seguint la tendència dels últims mesos, quan ha anat incrementant la proporció de contractes indefinits fins a arribar a un 40% aproximadament.

Cargando
No hay anuncios

Aquest fet també pot ser una de les causes del repunt de l'atur. "Hi pot haver una redistribució entre sectors", comenta Ramos. És a dir, treballadors que abans tenien "més assumit" que encadenarien contractes temporals, ara prefereixen buscar durant més temps per aconseguir "una feina tot l'any", explica el catedràtic.

Cargando
No hay anuncios

El que no va canviar el mes passat, però, és que l'atur femení va ser més elevat que el masculí: un 57,9% de les persones sense feina a Catalunya eren dones.

Alerta de sindicats i patronals

El sindicat UGT considera "un senyal d'alerta" les dades de l'atur, que qualifica en un comunicat de "frenada". L'organització laboral reclama "potenciar l'ocupació" mitjançant una pujada de sous, en especial el salari mínim, per potenciar el consum en un moment en què les famílies perden poder adquisitiu per la inflació. Comissions Obreres s'ha afegit a la demanda davant del "deteriorament" del mercat laboral: "Mentre que els salaris només estan creixent un 2,8% de mitjana, la retribució del capital està per damunt del 8%", ha indicat Carlos Gutiérrez, secretari de formació del sindicat.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, la patronal CEOE ha titllat en un comunicat de "preocupants" les xifres d'ocupació, però ha demanat "moderar" els costos laborals per ajudar les empreses, així com "contenir la inflació i la pressió fiscal".