L'atur augmenta per tercer mes consecutiu
El setembre es tanca amb 3.300 treballadors més sense feina a Catalunya
BarcelonaL'atur va tornar a créixer al setembre a Catalunya i a Espanya i va encadenar així tres mesos consecutius a l'alça, segons les dades publicades aquest dimarts pel ministeri de Treball i Economia Social. A Catalunya, es va tancar el mes amb 3.300 treballadors més sense feina en comparació amb l'agost, mentre que a Espanya l'increment va ser de gairebé 17.700 persones. Aquest comportament, però, és habitual en el novè més de l'any, quan finalitzen molts dels contractes per a la temporada d'estiu.
Tot i l'augment, el nombre d'aturats a Catalunya va ser de 354.000, 24.000 menys –o un 6,5% menys– que el setembre de l'any passat, quan el mercat laboral encara no estava plenament recuperat després de més d'un any de pandèmia i restriccions. Així mateix, al conjunt de l'Estat, el nombre de persones sense feina ha caigut en un any en 315.000 persones, un 9,7%. Catalunya és la segona comunitat autònoma on més ha pujat el total de persones sense feina, només superada per Andalusia. El total d'aturats al setembre del Principat i de l'Estat s'acosten a les dades del mateix mes del 2008, just quan va esclatar la crisi financera.
Com és habitual amb el final de la campanya turística d'estiu, el sector serveis va ser el que va destruir més ocupació, amb 1.500 nous aturats a Catalunya. A l'agricultura l'atur també va incrementar en 557 persones, mentre que a la indústria la pujada va ser de 278 persones. La construcció és l'únic sector on va caure el nombre d'aturats, amb 212 menys.
Malgrat la pujada de l'atur, l'afiliació a la Seguretat Social ha continuat augmentant. A Espanya, el nombre de treballadors registrats a la Seguretat Social va créixer en més de 29.000 persones entre l'agost i el setembre, d'acord amb les dades publicades aquest dimarts pel ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la qual cosa situa la xifra total en 20,18 milions. En un comunicat, el ministeri destaca que el ritme d'afiliació és "especialment intens en les activitats més innovadores", com ara les telecomunicacions, l'educació i les activitats científiques i tècniques.
"Per interpretar les dades és important mirar què passa amb els nous treballadors que no tenien una ocupació anterior", explica el professor d'economia aplicada de la UB Raül Ramos. L'acadèmic destaca que l'arribada al mercat laboral de la generació nascuda a partir del 2000 suposa una entrada important de treballadors i avisa que aquest component demogràfic es notarà en els pròxims anys en la població activa i ocupada.
Tercer mes de pujades
Amb la pandèmia, l'atur va iniciar un seguit de pujades el gener del 2020 que es van allargar durant els mesos més durs de confinaments, amb una petita davallada l'estiu d'aquell mateix any. Les males xifres de negoci del turisme, que es van repetir l'estiu de l'any passat, van evitar que el nombre de desocupats caigués i la tardor del 2020 es va reprendre la destrucció de llocs de treball.
En aquest sentit, doncs, l'atur no es va començar a normalitzar fins al març del 2021, quan va caure durant tota la primavera i l'estiu, una tendència, però, que es va aturar amb l'arribada de la variant òmicron en l'últim trimestre. Després d'un final d'any dolent pel que fa a l'ocupació, l'atur va tornar a caure entre el gener i el juny d'aquest any gràcies a l'aixecament progressiu de restriccions. Ara bé, amb les dades de setembre, ja són tres els mesos seguits amb noves pujades en el nombre de treballadors sense feina, tant a Catalunya com a Espanya.
Pel que fa al tipus de contractació, el setembre es van signar a Espanya 298.000 contractes a temps complet, un increment del 149% respecte el mateix mes del 2021, i 281.000 fixes discontinus. Des de l'aprovació de la reforma laboral a principis d'aquest any, la quantitat d'aquest últim tipus de contractes ha anat creixent i el mes passat se'n van signar set vegades més que un any enrere. "Encara és aviat per determinar com encaixen les empreses aquesta fórmula i quin és l'impacte real d'aquest canvi", afirma Ramos. Pel que fa als contractes indefinits a temps parcial, també van augmentar un 229%, fins als 196.000.
El govern espanyol s'ha mostrat optimista amb les xifres d'aquest setembre i la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat que a finals del 2023 la previsió és que hi hagi gairebé 21 milions d'ocupats i una taxa d'atur inferior al 12%. Tant CCOO com la UGT també han destacat el bon comportament del mercat laboral, però han recordat la urgència de pujades salarials que compensin la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors en un context amb la inflació disparada.