Aplaudiments de les patronals i recels dels experts sobre la baixa mèdica flexible
La CEOE, Foment i Pimec abracen la fórmula de la ministra Saiz perquè els treballadors compaginin malaltia i feina
BarcelonaUna nova baixa per incapacitat temporal que també sigui compatible amb treballar. Aquesta va ser la proposta que va llançar ahir la ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, i que aquest divendres ha despertat noves reaccions a favor i en contra, després de rebre un rebuig rotund per part dels sindicats i de la mateixa vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Les patronals han aplaudit aquesta nova fórmula i han valorat positivament que l'executiu la vulgui implementar, mentre que alguns experts laboralistes en qüestionen la utilitat i encaix en el marc actual dels drets dels treballadors.
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha assegurat aquest divendres que veu "positiu" que Saiz vulgui obrir una taula de diàleg social per abordar aquesta nova modalitat de baixa i ha considerat que el plantejament de la ministra és "bo". "En uns certs espais té sentit, partint de la base de la voluntarietat, i dels casos on es pugui fer", ha indicat. Garamendi ha incidit en el fet que la mesura s'hauria d'abordar tant des del vessant de la sanitat com des del punt de vista de l'eficiència i ha assegurat que "hi ha vegades" en què els mateixos metges recomanen la reincorporació laboral de manera voluntària. "Per exemple, una persona que estigui treballant fent classes en un gimnàs i alhora té una altra feina, de classes d'anglès en digital, potser si té un problema al genoll o l'han hagut d'enguixar, no podrà fer classes de gimnàs, però podria estar actiu per fer aquestes classes d'anglès a la tarda", ha argumentat el president de la CEOE.
De la mateixa manera, la patronal catalana Foment del Treball ha deixat clar que està "absolutament d'acord" amb la reforma de les baixes laborals que planteja l'executiu espanyol. El president de l'organització, Josep Sánchez Llibre, ha defensat que la mesura permetria "reduir" l'absentisme i per aquest motiu la consideren "encertada" i "raonable". En una trobada amb mitjans de comunicació, ha evitat concretar com s'hauria de desplegar la proposta i ha opinat que aquestes qüestions s'han de tractar en el marc del diàleg social. La patronal ha ressaltat que amb la reforma es "compatibilitzaria" el tractament de les malalties amb una incorporació progressiva a la feina i sobretot les pimes en sortirien beneficiades.
Sánchez Llibre també creu com Garamendi que la fórmula de Saiz ajudaria les persones que tenen més d'una feina, ja que d'aquesta manera la seva tornada a la feina seria més esglaonada, alhora que potser poden desenvolupar un tipus d'activitat però no un altre. En aquesta línia, la patronal ha defensat que la mesura és una "solució" per reduir l'absentisme laboral que, ha recordat, té un cost per a l'economia de 37.000 milions d'euros, l'equivalent al 3,1% del PIB espanyol, segons un estudi elaborat per la mateixa patronal i la companyia de recursos humans Adecco presentat el mes de juliol passat.
La patronal catalana de petites i mitjanes empreses Pimec ha urgit a aplicar aquesta mesura de manera "immediata" i ha afirmat que és un "pas endavant" per aconseguir una millor adaptació de la normativa a les "necessitats actuals de treballadors i empreses". L'organització ha defensat en un comunicat que una reforma en aquesta direcció permetria als treballadors "gestionar l'alta voluntària quan sigui autoritzada per un professional", fent compatible "la seva activitat laboral amb la salut". Pimec confia que la seva implementació ajudaria a mitigar l'"altíssima incidència de les baixes laborals".
Una fórmula nova
Aquesta nova mesura ha agafat a contrapeu els experts laboralistes contactats per l'ARA. "En algun moment s'havia parlat d'aquesta figura, però tothom hi veia problemes, especialment els metges a l'hora de fer els diagnòstics", recorda el catedràtic de dret del treball de la UB Jordi Garcia. L'acadèmic no troba que la proposta tingui cap utilitat i defensa que, en tot cas, és responsabilitat del metge decidir quan un pacient està preparat per reincorporar-se a la feina. "També pot suposar un problema organitzatiu per a les empreses, si ara un empleat [a qui ja s'ha substituït] torna de la baixa, però només per treballar tres dies", incideix. Garcia assegura que, en tot cas, les causes de l'absentisme laboral són les llarguíssimes llistes d'espera i les situacions fraudulentes.
Josep Manel Raya, advocat, graduat social i soci del despatx DMS Legal, confessa que la baixa laboral flexible "no entrava en les quinieles de cap laboralista". "Es redueixen moltíssim els casos reals pràctics en què es podria dur a terme. En situacions amb malalties greus com un càncer, en què el pacient es reincorpori a poc a poc, hi pot haver algun cas, però seria absolutament residual", exposa. En el seu parer, aquest sistema no és "ni pràctic ni efectiu" i assegura que al seu bufet veuen més situacions en què les mútues pressionen perquè el treballador es reincorpori abans d'hora a la feina. "Em preocupen més les altes que es donen massa aviat que a l'inrevés", sentencia. Raya creu que una baixa flexible "no té sentit" i planteja establir controls reals per evitar les situacions de frau que tant alarmen la patronal.