103 morts en accident laboral a Catalunya en un any: "La sinistralitat continua a l'alça"
Les defuncions vinculades amb el treball augmenten, encara que el total de sinistres s'ha reduït
BarcelonaEl 2023 a Catalunya es van produir un total de 208.266 accidents de treball, dels quals el 55% van requerir que la persona afectada demanés la baixa. Aquests episodis van provocar 103 morts al Principat durant l'any passat, un 12% més. La dada de defuncions causades per la feina va ser encara més alta si també es tenen en compte aquells que van perdre la vida fins un any més tard de l'accident i no immediatament després: segons aquest criteri europeu, el recompte s'elevaria fins a 120 treballadors.
Aquestes són les xifres que han destacat aquest dilluns els sindicats majoritaris CCOO i UGT, com a avantsala del diumenge 28 d'abril, Dia Mundial de la Seguretat i la Salut al Treball. Encara que el total d'accidents laborals amb baixa dins la jornada va caure un 6,39% respecte a l'any anterior –una reducció que s'atribueix al descens en els casos lleus–, aquells que es van classificar com a greus o mortals van augmentar gairebé un 8% i un 6%, respectivament. "La sinistralitat laboral continua a l'alça, amb augment dels in itinere [anant o tornant a la feina] i en sectors com l'agricultura i la indústria", ha precisat Mònica Pérez, responsable de salut laboral de CCOO a Catalunya. Així doncs, ha lamentat que durant el 2023 cada dia es van produir 335 accidents amb baixa mèdica, dues persones van patir lesions greus i cada tres dies un treballador va perdre la vida.
Des del sindicat també han remarcat en un informe l'increment "preocupant" dels accidents en què el treballador s'estava desplaçant fins a o des del lloc de feina, especialment aquells que van causar la mort de la persona, que s'han incrementat en un 12% l'últim any. Pel que fa als sectors, indiquen que els serveis –on es concentra més ocupació– van ser l'únic àmbit de l'economia on es va produir una disminució en el nombre d'accidents durant la jornada laboral (-10,29%), mentre que es van registrar augments lleus a la indústria (+1,72%), la construcció (+1,04%) i l'agricultura (+0,4%). En canvi, en el cas dels sinistres in itinere,aquests van créixer en tots els sectors, especialment amb un repunt del 5,56% en els serveis.
Per part de la UGT, el sindicat també ha presentat un estudi aquest dilluns per posar èmfasi en la tendència creixent dels accidents de treball durant l'última dècada, que han augmentat un 32,5%. Des del 2013, un total de 985 persones han perdut la vida durant la seva jornada laboral a Catalunya. Entre els nivells de morts laborals d'aleshores i els actuals hi ha un increment del 48%. L'organització argumenta que a mesura que es va començar a recuperar l'ocupació destruïda amb la Gran Recessió també s'ha disparat la sinistralitat laboral i ho relaciona amb "la generalització de la precarietat laboral" durant aquest mateix període. "Tenim un sistema preventiu que és molt deficient. En deu anys, no només no hem millorat, sinó que hem empitjorat de manera substancial", ha lamentat la secretària de política sindical de la UGT al Principat, Núria Gilgado, durant una roda de premsa.
El sindicat ha demanat que aquest sigui un debat "de primer ordre" a les empreses i ha criticat les patronals per posar el focus sobre l'absentisme i no en les causes que el provoquen. En aquest sentit, Gilgado ha remarcat que la majoria d'accidents mortals "són per qüestions bàsiques i elementals" i que ja haurien d'estar superades, com les caigudes en altura. "En la majoria d'accidents mortals hi ha una empresa que no està invertint en prevenció de riscos laborals i no està posant les mesures necessàries, i això en ple segle XXI hauria de ser inadmissible", ha lamentat.
Els perills del canvi climàtic en la salut laboral
Un altre informe també ha avisat aquest dilluns de l'impacte del canvi climàtic en la salut dels treballadors i treballadores de tot el planeta: segons l'Organització Internacional del Treball (OIT) més del 70% de la mà d'obra mundial està exposada a riscos greus per a la salut relacionats amb l'emergència climàtica. L'organisme ha qualificat aquesta xifra de "sorprenent" i adverteix que les mesures existents en matèria de seguretat i salut a la feina tenen dificultats per fer front a aquesta creixent amenaça. En el seu estudi, l'OIT calcula que més de 2.400 milions de treballadors (d'una població activa de 3.400 milions) es poden veure exposats a una calor excessiva en algun moment en el seu lloc de treball.