Immobiliari
Economia13/04/2023

El mercat immobiliari es desploma a Catalunya

La compravenda d'habitatges i la concessió d'hipoteques s'enfonsen al febrer

BarcelonaSi bé el mercat immobiliari català tancava l'any passat amb una freda i una de calenta: compravendes i hipoteques van registrar les millors xifres en 15 anys, però amb un refredament evident al llarg dels mesos, ara aquesta segona tendència s'ha acabat de consumar. Les operacions a Catalunya van caure un 16,2% interanual al febrer, fins a les 7.112, mentre que la concessió de préstecs hipotecaris per a l'adquisició d'un habitatge va enfonsar-se un 27,3%, fins als 3.526.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho mostren les últimes dades publicades pel Consell General del Notariat, que recullen una tònica similar per a la resta de territoris de l'Estat: de mitjana, la compravenda d'habitatges va caure un 13,1% al febrer, i la concessió d'hipoteques, un 24,4%. Les transaccions només van créixer en una comunitat autònoma: Astúries, amb un 1,5%, i els descensos més forts els van experimentar Navarra (-29%), Balears (-22,2%) i Canàries (-17,7%). De fet, la comunitat navarresa, que lidera una caiguda registrada a tots els territoris, va veure reduïda a la meitat la firma d'hipoteques.

Cargando
No hay anuncios

Fa mesos que es posen sobre la taula diverses possibles causes: des de la ràpida pujada de tipus d'interès –a mitjans de març el Banc Central Europeu va elevar-los fins al 3,5%, el nivell més alt des de la tardor del 2008– fins a la falta d'oferta davant una demanda que s'ha mantingut estable. Pel que fa als preus de les operacions i les hipoteques, han tingut un comportament més pla.

Cargando
No hay anuncios

Per al catedràtic d'economia de la UPF José García Montalvo, està clar: "Sense dubte, l'efecte dels tipus és el més rellevant. Hem anat de més a menys perquè la pujada dels tipus d'interès va tardar a reflectir-se en els tipus hipotecaris". Ara bé, darrere d'aquesta caiguda d'operacions i crèdits també hi juga un paper l'oferta. "El venedor no vol abaixar els preus i el comprador està esperant descomptes, que no s'estan veient, i això també fa que es tanquin menys operacions". Una altra casuística és que "Espanya ve no d'una espiral de creixement ràpid", com sí que s'ha donat en altres països durant i després de la pandèmia, i per això no s'espera que els preus caiguin a curt termini: "Això marca la diferència del comportament d'Espanya respecte a altres països".

El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, considera que aquesta caiguda de les operacions respecte al febrer de 2022 es deu a un comportament anòmal del mercat en el segon mes de l'any passat, amb unes xifres molt altes. De fet, si es compara aquest febrer amb el de 2021 o 2020, les dades estatals són inclús superiors. "Veig que els tipus tenen una certa influència, i que potser l'any passat va haver-hi més compres per la previsió de l'augment de tipus, però la demanda continua solvent", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

A Catalunya, el preu mitjà de les operacions de compravenda al febrer va ser de 1.985 euros el metre quadrat, un 1,3% més a escala interanual, mentre que el valor de les hipoteques, va disminuir un 5,7%, fins als 162.361 euros, el més baix de l'últim any. A tot Espanya, els increments de preus van ser del 0,3% en compravendes i del 7,1% en hipoteques.

El Consell General del Notariat també fa públiques les dades de constitució de societats, que presenten unes xifres antagòniques a les del mercat immobiliari: a Catalunya se'n van crear 2.199 al febrer, un 11,8% més respecte al segon mes de l'any anterior i la xifra més alta en l'últim any. Tot i això, el capital mitjà va decréixer un 1,3%. A la resta d'Espanya, les dades van ser similars.

Cargando
No hay anuncios