Empreses

Menys impostos per atraure inversors: el govern espanyol aprova la llei 'start-up'

El projecte de llei també redueix les gestions administratives per a aquestes empreses

Nadia Calviño,  vicepresidenta econòmica del govern espanyol,   ahir després  de la reunió  del consell  de ministres.
3 min

MADRID"Posarà Espanya a l'avantguarda en tot el que és l'impuls i la projecció d'aquestes empreses i l'atracció de talent". Així defensava aquest dijous la ministra d'Economia, Nadia Calviño, la futura llei start-up, que arriba, per fi, al consell de ministres d'aquest divendres. Una norma que l'ecosistema emprenedor reclamava des de feia molt de temps. Després de l'aprovació al consell de ministres, començarà el tràmit parlamentari al Congrés de Diputats i, posteriorment, al Senat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En termes generals, el projecte de llei de suport a les start-ups, les empreses emergents de base tecnològica amb creixement ràpid, estableix reduccions fiscals, instruments de suport a la inversió i mecanismes per a l'atracció de talent. Malgrat que els canvis amb el primer esborrany de l'avantprojecte aprovat a l'estiu són mínims, després del procés d'audiència pública, amb les aportacions del sector, la futura llei queda així:

Definició d'empresa 'start-up'

La llei recollirà els elements que definiran una empresa start-up. En un principi, el sector havia criticat que la proposta era massa limitada. D'una banda, es manté que seran aquelles empreses de nova creació o amb menys de cinc anys de vida (en el cas de sectors com l'energia, la indústria i la biotecnologia s'amplia a set anys) amb seu social a Espanya. I, com a canvi, s'amplia la llei a persones que hagin creat una o dues start-up abans, i no només aquelles que ho fan per primer cop.

Les companyies podran obtenir un "segell certificat" a través d'una finestreta única per tal d'optar a tots els incentius fiscals i administratius. A més, inclou que al llarg del 2022 es creï una "oficina d'emprenedoria" com a única porta d'entrada perquè empreses i treballadors accedeixin a informació i ajudes.

La llei mantindrà una definició per als "nòmades digitals" que serà ampliable a alguns treballadors autònoms i emprenedors "d'alt nivell educatiu o amb experiència laboral". Aquests "nòmades digitals" seran aquelles persones que puguin treballar en remot i canviar de residència habitualment. El projecte de llei establirà un règim tributari específic perquè puguin sotmetre's a l'impost sobre la renda de no residents i els atorgarà un visat especial. En concret, permetrà entrar i residir a Espanya durant un màxim d'un any mentre es treballa com a autònom o per a una empresa en qualsevol lloc del món.

Beneficis fiscals

Tal com recollia el primer avantprojecte, es preveu una reducció del 25% al 15% de l'impost de societats per a aquest tipus d'empreses. La rebaixa també s'aplicaria a la renda de persones no residents a Espanya. Aquesta reducció, però, topa amb la tendència global que aconsella augmentar la tributació, sobretot de les companyies.

Els avantatges fiscals que fins ara tenien els inversos també s'estendran a les aportacions que facin els mateixos emprenedors. Es manté un augment de la quantitat deduïble fiscalment si s'inverteix en societats de nova creació (dels 60.000 als 100.000 euros l'any), així com el tipus de deducció, que passa del 30% al 50% (en un principi era només fins al 40%).

Pel que fa als stock options, pagaments als treballadors en accions de la mateixa empresa, s'amplia dels 12.000 als 50.000 euros (en un principi era fins als 45.000 euros) el mínim exempt anual. A més a més, els treballadors no hauran de pagar impostos al rebre aquestes accions, sinó quan les venguin.

Simplificació administrativa

Per als inversors estrangers no residents no serà necessari obtenir el número d'identificació per a estrangers (NIE), sinó que amb l'obtenció del número d'identificació fiscal n'hi haurà prou. Les start-ups també gaudiran d'una exempció dels aranzels notarials a l'hora de dur a terme algunes accions. A més, agilitzarà els tràmits electrònics en cas que es vulgui acabar amb l'activitat.

Amb tot, els beneficis de la llei s'acabaran en cas que l'empresa tanqui, sigui adquirida per una empresa no emergent o els beneficis superin els 5 milions d'euros anuals.

Fonts del ministeri d'Economia expliquen que els canvis normatius seran "beneficiosos" per al conjunt d'empreses start-ups que hi ha a Espanya i que xifren en unes 10.000 societats. "L'objectiu és que els inversors trobin el millor clima per invertir i afavorir, alhora, el creixement d'aquestes empreses", defensen les mateixes fonts.

stats