1. Quina és la connectivitat dels polígons industrials a Catalunya?
L’estudi de la patronal catalana Pimec posa xifres a una queixa recurrent entre les empreses industrials. Segons l’enquesta, que representa gairebé 150 polígons catalans, pràcticament la meitat d’aquestes àrees no tenen accés a les xarxes de fibra òptica. Només el 29% de les empreses instal·lades en aquests recintes pot contractar la tecnologia més ràpida que hi ha actualment al mercat, la fibra òptica asimètrica.
2. ¿I en la telefonia mòbil?
L’arribada del 4G als polígons industrials catalans està més avançada que la de la fibra òptica. El 68% dels polígons disposen d’aquesta tecnologia de telefonia mòbil, tot i que una de cada cinc empreses no pot gaudir del 4G. Tot i així, fins a un 12% del total s’han de conformar amb el 3G, molt limitat pel que fa a la descàrrega de dades.
3. ¿Com afecta la seva activitat, aquesta mala connexió?
L’impacte de la baixa connectivitat als polígons industrials depèn de l’activitat a què es dediquin les empreses i de les necessitats que tinguin en el seu dia a dia. Per a Auto-Mecànic Corbella de les Borges del Camp, el principal problema és que sovint internet es penja i això fa que ni tan sols puguin enviar correus electrònics als seus clients i proveïdors. L’empresa té una connexió ADSL, però asseguren que els arriben menys megues dels que tenen contractats amb l’operadora.
4. Què estan fent les operadores i la Generalitat per resoldre el problema?
Les operadores s’han encarregat els últims anys de desplegar la infraestructura de la fibra òptica arreu del territori català. No obstant això, molts polígons industrials denuncien que la fibra no els arriba perquè no els surt a compte invertir en nuclis tan petits. Per la seva part, la Generalitat està ampliant aquesta xarxa a través de les carreteres de titularitat pública i, per exemple, vol que el Maresme estigui connectat al 100% el 2020.