La recuperació postcovid

La meitat de les pimes no recuperaran les vendes precovid fins d'aquí més d'un any

Quatre de cada deu petites i mitjans empreses ja pateixen problemes d'abastiment

Catalunya és la primera regió de la UE en captació d’ajudes a pimes
3 min

BarcelonaLa meitat de les petites i mitjanes empreses (48%) que han patit una baixada de vendes durant la pandèmia calculen que trigaran més d'un any a assolir la facturació precovid. Durant el confinament més estricte, el segon trimestre del 2020, nou de cada deu pimes (87%) van veure com aquests ingressos queien en picat. Actualment, segons dades del tercer trimestre, aquest percentatge ha disminuït, però encara més de la meitat (55%) no han assolit les xifres prepandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el VII Informe de la situació econòmica i laboral de la pime catalana de la patronal Fepime –que depèn de Foment del Treball– presentat aquest dilluns, una part més petita de les empreses afectades (28%) creu que trigarà entre 6 i 12 mesos a recuperar les xifres d'abans del covid, mentre que un 16% directament veuen molt difícil aconseguir-ho.

A causa de les pèrdues, aquestes empreses han començat a patir altres dificultats, com els problemes de liquiditat o de solvència. Segons la presidenta de Fepime, Helena de Felipe, solucionar aquestes adversitats "és més car per a les pimes" que per a les grans empreses, ja que els crèdits per a les petites companyies són "més limitats i difícils d'aconseguir". El director general de la patronal, César Sánchez, ha concretat que les pimes solen demanar préstecs de menys de 250.000 euros, en els quals els seus tipus d'interès han anat pujant aquest any, mentre que els dels crèdits superiors al milió d'euros han baixat. "Això també dificulta el creixement i la recuperació de les pimes", ha reblat.

L’altra pedra al camí que s'estan trobant les petites i mitjanes empreses per encarrilar la recuperació i que cada cop es va fent més gran són els problemes d'abastiments causats per la crisi logística. Gairebé quatre de cada deu d'aquestes empreses ja els han patit durant el tercer trimestre de l'any, una xifra que sembla que no té aturador si es té en compte que ha crescut 5,9 punts respecte al segon trimestre. "En moltes empreses els problemes per les restriccions d'obertura o aforament i la baixada de facturació han estat reemplaçats per l'increment de preu de les primeres matèries i l'energia, les dificultats d'abastiment o els problemes de solvència o liquiditat", ha concretat De Felipe.

Per sectors, les pimes que continuen més tocades per la crisi són les de l'hostaleria, que alhora també van ser de les més perjudicades per les restriccions del covid. Sis de cada deu continuen afectades el tercer trimestre d'aquest any, tot i la baixada de gairebé 30 punts respecte al segon trimestre. Per contra, les que menys han notat l'estocada de la pandèmia han sigut les de la construcció (18%), seguides per les de la indústria (26%).

Baixa supervivència

I tot aquest context es dona quan a Espanya només la meitat de les empreses amb assalariats sobreviuen al cap de tres anys després de la seva creació i només el 38% arriben a superar els cinc anys. Són dels percentatges més baixos de tot Europa, només superats per Romania i Dinamarca. Durant el punt àlgid de la pandèmia els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) han evitat que aquestes xifres encara fossin pitjors i que es disparés encara més la taxa d'atur. Des de l'inici de l'estat d'alarma gairebé la meitat de les pimes (46%) han aplicat algun ERTO. Les pimes més grans, les que superen els cinquanta treballadors, són les que més han optat per aquests expedients (54%), mentre que les micropimes són les que menys han utilitzat aquesta via (35%). Segons l'estudi, el tercer trimestre d'aquest any un 88% dels treballadors afectats per un expedient ja s'havien incorporat al seu lloc de treball, mentre que un 5% hi continuen estant i un 1,4% han sigut acomiadats. "Al setembre encara quedaven 15.290 empreses i 49.288 treballadors en ERTO a Catalunya. I la contractació encara no arriba a les dades prepandèmia, ja que gran part dels nous contractes es concentren a l'empresa pública i no tant a la privada", ha assenyalat el secretari general de Fepime, César Sánchez.

Davant d'aquesta radiografia del mercat laboral, sumada a la baixada d'ocupació i els problemes de subministrament, la portaveu de la Fepime ha assegurat que el panorama a curt termini "no és engrescador, tot i que les pimes són molt resilients". En aquest sentit ha fet una crida als governants: "Seria bo que amb els fons europeus i també amb els generals de la CE els governants tinguessin en compte i posessin sobre la taula mesures per impulsar la productivitat i la competitivitat de les pimes. És el moment idoni", ha conclòs.

stats