Economia21/01/2016

Tornen les pràctiques de risc? La meitat de les noves hipoteques de Barcelona superen el 80% del valor del pis

Per primer cop des de l'inici de la crisi es comencen més pisos nous que no pas se n'acaben

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaGairebé la meitat de les hipoteques constituïdes per comprar habitatges nous a la ciutat de Barcelona superen el 80% del valor de l'immoble, una cota que en principi no s'hauria de superar perquè fa augmentar el risc que aquella hipoteca sigui excessiva, segons es desprèn de l'estudi sobre l'oferta d'habitatges de nova construcció elaborat per l'Associació de Promotors i Constructors de Barcelona (APCE).

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de l'APCE, Lluís Marsà, ha titllat aquesta dada de sorprenent, ja que el sobreendeutament de les famílies per accedir a l'habitatge va estar assenyalat com un dels problemes que van portar a l'esclat de la bombolla immobiliària i posterior crisi financera en la qual bancs i caixes es van haver de quedar molts pisos per execucions hipotecàries.

Cargando
No hay anuncios

Marsà s'ha mostrat sorprès que un 49,9% de les hipoteques per compra de nou habitatge a la ciutat de Barcelona superin el 80% del valor de l'immoble, un percentatge que al conjunt de la província cau fins al 23,8%. Segons el president de l'APCE, una possible explicació estaria en el fet que els bancs, que estan traient al mercat les seves promocions, "estan potenciant el seu producte" amb aquestes ofertes hipotecàries, un fet que ha qualificat de "preocupant".

L'estudi de l'APCE destaca una millora en la construcció d'obra nova a Barcelona i un repunt dels preus. Per primer cop des de l'inici de la crisi, el 2015 es van començar més habitatges que els que es van acabar. El 2014 es van iniciar 3.800 habitatges i el 2015 en van ser uns 6.000, i per a l'any 2016 s'espera arribar a 10.000 nous habitatges a tot Catalunya. Unes xifres que en percentatge suposen alts creixements, però que en nombres absoluts són encara molt modestes, especialment si es té en compte que l'any 2006 es van iniciar 126.000 habitatges.

Cargando
No hay anuncios

Habitatges iniciats i acabats a Catalunya (2000-novembre 2015)

Respecte al preu, al conjunt de la demarcació la mitjana se situa en 260.310 euros, dada que suposa un augment del 2,7% respecte al 2014, tot i que el preu del metre quadrat útil encara cau un 1% i se situa en 3.016 euros. Però en el cas de la ciutat de Barcelona el preu mitjà de l'habitatge puja a 445.010 euros, amb un increment del 3,3%, i el preu del metre quadrat útil se situa en 5.233 euros, amb un increment del 4,7%. Malgrat aquests augments de preu, el president de l'APCE ha destacat que es ve d'una caiguda acumulada de preus des del 2008 a la província de Barcelona del 45%, i del 55% al conjunt de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Desigualtat per barris i municipis

Les dades de l'APCE demostren unes grans diferències en funció de l'àrea geogràfica. A grans trets, segons Marsà, la recuperació ha arribat a la ciutat de Barcelona i la primera corona, i ara s'estén en forma de taca d'oli cap a indrets més allunyats.

Cargando
No hay anuncios

Però dins de la ciutat també hi ha grans diferències. Així, els preus de l'obra nova encara cauen amb força a districtes com Nou Barris (-19,4%), Sarrià-Sant Gervasi (-13,3%) i l'Eixample (-11,2%). Però a més hi ha moltes diferències de preu i superfície. El preu mitjà d'un pis nou a Sarrià-Sant Gervasi és de 894.312 euros i la superfície mitjana és de 102,5 metres quadrats; mentre que a Nou Barris el preu mitjà és de 219.827 euros i la superfície mitjana de 81,7 metres quadrats.

Les variacions a la província també són molt importants. Els preus més alts són a municipis com Sant Just Desvern, Sitges, Sant Cugat del Vallès i Mataró, a més de la ciutat de Barcelona; mentre que els més barats se situen a Sant Vicenç de Castellet, Manlleu, Sant Pere de Ribes, Torelló, Sant Andreu de la Barca i Igualada. Les diferències de preus són clares. Dels 5.233 euros el metre quadrat a Barcelona, 5.045 a Sitges o 4.943 a Sant Just Desvern, que lideren la banda alta, als 1.219 euros el metre quadrat de Manlleu o els 1.391 euros de Torelló, que són els més barats.

Cargando
No hay anuncios

Falta de funcionaris

D'altra banda, el president de l'APCE ha demanat la col·laboració de les administracions per trencar alguns colls d'ampolla i evitar tensions en els preus. En concret s'ha referit a la falta de tècnics en molts ajuntaments per les reduccions durant la crisi, que ha fet que es retardin molts tràmits, com les llicències d'obra. D'altra banda, ha demanat que s'agilitzi la promoció de sòl, especialment en alguns llocs on ja creix la demanda d'habitatge, perquè es poden crear tensions en els preus si no hi ha prou oferta.

Cargando
No hay anuncios

El president dels promotors ha destacat, d'altra banda, la millora en la rehabilitació integral d'edificis, que ja suposa quasi el 25% de la nova oferta a la ciutat de Barcelona, tot i que a la resta de la demarcació només supera de poc el 5% de la nova oferta.