Meditació per a directius: "Vam començar a plorar i a abraçar-nos tots"
La catalana Voxel organitza un retir de silenci d'una setmana per a la seva cúpula
BarcelonaAl Casal Sant Martí de Veciana (Anoia) fins fa no tant hi vivia una comunitat dels germans de les escoles cristianes La Salle. Encara hi ha la capella, el campanar i l'hort que cultivaven. Però ara en lloc de novicis, el que també s'hi pot trobar un dia qualsevol són grups de persones en silenci absolut. Fa dues setmanes aquesta escena la van viure durant cinc dies els directius de la cúpula de Voxel, una empresa tecnològica de Barcelona. "Va ser un retir Vipassana, on l'objectiu és dedicar-se a calmar la ment i reduir el nombre de pensaments que generes per aconseguir claredat", explica per Zoom Xavier Ginesta, el president de la companyia i impulsor d'aquesta experiència que ell denomina d'"anti-team building".
Onze executius –deu homes i una dona– seuen en rotllana en una sala, asseguts sobre uns coixins, amb les cames creuades i les mans a la falda fent un cercle amb els dits. Meditaran durant set hores al dia: mentre segueixen en aquesta posició, fan una passejada, beuen te o comparteixen un àpat sense dirigir-se ni una sola paraula. Només hi ha una excepció en què es permet obrir la boca: les sessions individuals amb l'instructor Andrés Martín, un llicenciat en ciències que presumeix a les xarxes d'haver patentat la primera vacuna per a peixos d'Espanya, d'haver muntat una start-up i d'haver treballat durant 17 anys en diverses multinacionals. Ara és el fundador i director de l'Institut esMindfulness de Barcelona, que imparteix un centenar de cursos a l'any d'aquesta disciplina per entrenar l'atenció plena que ha enamorat el món de l'empresa.
"Hi havia alguna persona que s'hi resistia, al principi. Però després d'una d'aquestes manifestacions de disconformitat va sortir d'una meditació en un estat de transformació. Li va demanar disculpes a l'instructor perquè havia tingut una mena de revelació. Havia descobert alguna cosa d'ell mateix que potser no havia vist fins ara", explica Ginesta. La seva intuïció abans del retir era que l'estratègia funcionaria perquè ja n'havia fet dos abans a títol individual. En els cinc dies de silenci, els directius de Voxel tampoc podien llegir ni mirar la televisió. Tots els estímuls externs estaven prohibits i els mòbils i els ordinadors portàtils, desats, tancats amb clau.
"A Espanya ningú s'hi ha atrevit encara"
El cinquè dia i últim dia va acabar amb un exercici. El grup es va quedar dempeus en parelles mirant-se fixament. Mentre un posava la mà al pit del seu company de feina, agafava la mà de l'altre per posar-la sobre el seu propi cos. "Ens havíem d'agrair mentalment tot el que tinguéssim guardat de les experiències del passat o demanar-nos perdó per coses que no ens havíem dit", relata Ginesta. El que va passar a continuació, l'executiu ho recorda com un "volcà emocional". "Va ser instantani; tothom va començar a plorar i a abraçar-se. És el més emotiu que he viscut en la meva vida, ni amb la meva família he viscut moments així, de tanta compassió i emoció. Va ser molt potent, no enteníem el que estava passant", recorda. Fins on ha esbrinat, són la primera empresa a Espanya que deixa l'empresa sense pilots durant una setmana per marxar a un retir de silenci: "Ningú s'hi ha atrevit encara".
A la tornada a l'oficina, la cúpula de Voxel va aprofitar la "claredat mental" que havien aconseguit al retir per organitzar una sessió d'estratègia. "Vam fer una llista de coses que crèiem que són millorables, com l'aprofitament del temps i la mala gestió de les reunions", assegura. A la tecnològica (de més de 200 treballadors i que es dedica a les factures electròniques per a la indústria turística) no hi ha comitè d'empresa, però sí un òrgan que han batejat com Fem Equip per fer arribar peticions de la plantilla a la direcció. "És un enllaç friendly, no com un sindicat que es planteja com un enemic", diu.
Ginesta ha sigut "activista" de la fundació Capitalisme Conscient durant diversos anys i va ser el director general del capítol de Barcelona. Ara prepara un "Davos de la consciència" que reunirà a finals de juliol a la capital catalana altres empreses que, com la seva, creuen que els diners "són l'oxigen, però no el propòsit".