FINANCES PÚBLIQUES
Economia30/08/2012

Mas s'ho juga tot a la carta del rescat

El Govern no té més ingressos i CiU denuncia que el fons de liquiditat facilita la "intervenció"

Ignasi Pujol
i Ignasi Pujol

BarcelonaLa petició d'ajuda de la Generalitat al fons de liquiditat autonòmica (FLA) de l'Estat és una partida de pòquer amb les cartes destapades. L'executiu presidit per Artur Mas insisteix que no acceptarà "condicions polítiques" a canvi d'uns diners que provenen dels impostos dels mateixos catalans, però la realitat s'imposa d'una manera meridiana.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les condicions −polítiques, fiscals o pressupostàries− són ben presents al reial decret llei que articula el FLA i que remet, en molts casos, a la llei orgànica d'estabilitat pressupostària, aprovada l'abril passat al Congrés amb els vots de CiU. La norma preveu, en última instància, la intervenció de les finances de la Generalitat i fins i tot la suspensió de l'autogovern.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, l'executiu català no té cap alternativa financera al FLA. L'objectiu de dèficit −de l'1,5% del PIB per a aquest any− i els venciments de deute −5.755 milions d'euros entre el tercer i quart trimestre de l'any− asfixien les finances del Govern i l'aboquen al fons de rescat autonòmic. Fonts del departament d'Economia van confirmar ahir a l'ARA que la Generalitat confia "exclusivament" en el FLA com a font de finançament fins a finals d'any. Així doncs, el Govern no té una posició negociadora de força per exigir gaire a Madrid. O s'acull al rescat −amb condicions, com ahir van remarcar des de Brussel·les i Madrid− o fa fallida.

CiU va presentar una esmena a la totalitat a la llei que regula el FLA perquè considera que retalla autonomia amb mesures "desproporcionades" que obliguen les comunitats a signar un "xec en blanc" per accedir al finançament de l'Estat.

Cargando
No hay anuncios

Llegiu-ho a l'ARA Premium.