"No entenc res": perplexitat a Madrid entre els empresaris espanyols per l'estratègia de Mas
El president de Repsol reclama un plantejament més integrador amb Catalunya, i el director de l'IESE, més diàleg
MadridL'anunci del president de la Generalitat, Artur Mas, de mantenir una consulta alternativa prèvia a unes plebiscitàries que signifiquin "l'instrument final" del procés, ha descol·locat els empresaris espanyols, reunits aquest dimarts a l'hotel Ritz de Madrid en una cimera organitzada pel diari britànic 'Financial Times' titulada "Restaurant la competitivitat". El president del govern central, Mariano Rajoy, ha inaugurat la jornada a les nou del matí celebrant "l'excel·lent notícia" que finalment Mas hagués decidit aparcar el 9-N. Però els ànims han començat a canviar quan ha arribat el moment del cafè de mig matí. "No entenc res, realment vol seguir per aquest camí?", es preguntava un empresari al 'hall' de l'hotel. "Caldria que finalment s'asseguessin a parlar", afegia un altre. La conversa s'apagava quan un periodista se'ls acostava.
El mateix corresponsal a Madrid del 'Financial Times', Tobias Buck, estava desconcertat: "Està plantejant una consulta molt similar a l'actual, no? Quin suport té de la resta de partits?". Davant d'aquest escenari, els empresaris, amb la boca petita, han reclamat diàleg i consens entre el govern espanyol i la Generalitat. El president de Repsol, Antoni Brufau, ha celebrat que finalment no hi hagi un 9-N tal com estava convocat perquè "treure inestabilitat a un sistema com l'espanyol sempre és bo", com també "clarificar posicions". En aquest sentit, ha recalcat que cal buscar sempre una alternativa a la "confrontació", si bé quan l'ARA li ha preguntat específicament sobre el 9-N que planteja el president del Govern no ha volgut respondre.
El director general de l'escola de negocis IESE, Jordi Canals, ha pres el torn de paraula a Brufau per recordar tant al govern espanyol com a la Generalitat que, davant les diferències de qualsevol relació –"en què sempre hi ha tensions"–, "tots hem de fer un esforç" i l'obligació de "tots els governants" és que busquin solucions.
Més incertesa als mercats?
Crea un escenari d'encara més incertesa el nou anunci de Mas? Antonio Zoido, president de Borsa i Mercats Espanyols (BME), defugia de respondre en ser preguntat per aquest diari; mentre Ricardo Martínez Rico, el president i director executiu d'Equipo Económico –una consultora fundada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro– assegurava que si bé els inversors fan moltes preguntes, "i amb aquests anuncis encara més", continuen apostant pel mercat català, que està liderant el creixement d'Espanya.
Fonts d'Indra, que té la seva seu a Barcelona, asseguren que l'empresa no se sent ni més ni menys preocupada que abans perquè simplement sap que el mercat català és vital per a ells, ja que en surten un 40% de les seves exportacions. "Necessitem aquest mercat i ens adaptem a les circumstàncies", afegeixen.
Catalunya s'infiltra en les jornades del 'Financial Times'
Perplexitat i incertesa entre alguns, crida a la tranquil·litat d'altres. Catalunya ha monopolitzat part de les jornades econòmiques del 'Financial Times' fins al punt que el seu corresponsal a Madrid ha optat perquè la seva conversa pública amb Lluís Bassets, d''El País', es dediqués íntegrament a explicar l'anunci de Mas i la resposta del govern espanyol perquè els lectors del rotatiu financer ho entenguessin. Per tant, s'ha convertit en una finestra pública a unes jornades retransmeses per internet pels lectors del financer arreu del món. Bassets ha considerat que és normal que els inversors estrangers estiguin preocupats i que cal que Mas i Rajoy seguin ja a negociar, "que no esperin al 10-N", tal com ha reclamat el 'Financial Times' en més d'una ocasió en els seus editorials.
Una aposta que no veu gens necessària l'alt comissionat del govern espanyol per la Marca Espanya, Carlos Espinosa de los Monteros que, juntament amb la resta de membres de l'executiu que han participat en les jornades, han aprofitat per treure pit del creixement econòmic i de les exportacions en un context en què "els companys del nord d'Europa es resisteixen a canviar". Les paraules de Mas em semblen una "col·lecció de sense sentits", ha llançat sortint del Ritz.