LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Economia18/07/2013

Mas-Colell proclama la fi de les retallades

El conseller anuncia que a partir del 2014 la reducció del dèficit es farà exclusivament apujant els ingressos

Sara González
i Sara González

BarcelonaFa temps que el Govern va dient que ja s'ha tocat el moll de l'os i que ja no es pot retallar més. Però fins ahir no va verbalitzar que les tisorades ja tenen data de caducitat: el 2014. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va deixar ben clar al ple del Parlament que els pressupostos de l'any que ve només preveuran una via per complir l'objectiu de dèficit: augmentar els ingressos. El conseller va assegurar que la Generalitat no està disposada a rebaixar més el nivell de despesa. Tot un discurs que dista molt de les proclames del 2010 i el 2011, quan CiU -amb el suport del PP- teixia els comptes onejant la bandera de l'austeritat.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El 2014 no podem preveure un pressupost amb un nivell de despesa inferior a la despesa realment efectuada en el 2013 perquè hem arribat al límit de les retallades que podem dur a terme. A partir d'ara haurem de treballar en molts fronts, tots incidint sobre els ingressos", va assegurar Mas-Colell en ser preguntat per l'oposició per uns pressupostos del 2013 que el Govern encara no ha presentat perquè no coneix l'objectiu de dèficit per a enguany. La proclama és significativa, sobretot perquè fa tot just una setmana el conseller deia en una entrevista a RAC1 que no podia dir que el 2013 seria "l'últim any" de retallades perquè no controlava "totes les variables".

Cargando
No hay anuncios

El trencaclosques impositiu

És una incògnita, però, com el Govern pensa augmentar ingressos, més enllà dels augments impositius ja anunciats després del pacte de governabilitat que CiU va signar amb ERC, entre els quals hi havia la recuperació de l'impost de successions, l'increment de l'impost de transmissions patrimonials del 8% al 10%, l'impost sobre els dipòsits bancaris (que finalment va rebre el vistiplau del Tribunal Constitucional) i l'impost sobre les begudes ensucrades, entre d'altres. El que sí que queda clar és que tots aquests tributs s'estan posant en marxa enguany i que l'any 2014 ja funcionaran a ple rendiment i, per tant, tindran més incidència en la recaptació de la Generalitat. El Govern també confia que el TC aixequi la suspensió sobre altres tributs, com l'euro per recepta i les taxes judicials, que han estat recorreguts per l'Estat i que donarien una empenta més a aquesta partida pressupostària.

Cargando
No hay anuncios

Amb aquest gir estratègic a l'hora de confeccionar els comptes, CiU comença a aplanar el terreny de cara a la negociació amb ERC, que començarà des del moment en què es faci públic l'objectiu de dèficit. Mas-Colell ja va donar per fet que les seves aspiracions de disposar d'un dèficit del 2% del PIB quedaran en no res i que l'objectiu definitiu serà anunciat en la pròxima reunió del Consell de Política Fiscal i Financera -que serà convocat el 31 de juliol o l'1 d'agost-. El govern espanyol negociarà abans bilateralment amb les autonomies per arribar a la reunió amb el trencaclosques de les xifres mínimament resolt, ja que per primer cop es podria aplicar un objectiu de dèficit diferent per a cada comunitat.

Un cop tingui la xifra sobre la taula, el Govern decidirà quin camí segueix en el procés pressupostari. Mas-Colell ahir va assenyalar tres opcions: presentació ràpida del pressupost del 2013; presentació conjunta dels pressupostos del 2013 i els del 2014, o bé anar directament al pressupost del 2014. "Tot s'analitzarà en funció de l'objectiu de dèficit quan el coneguem", va explicar. El cert, però, és que el Govern preferiria posar en negre sobre blanc els comptes del 2013 per posar en ordre els comptes. ERC, en canvi, no vol quedar retratada aprovant uns pressupostos que encara implicaran una retallada. Sigui com sigui, el conseller Mas-Colell apunta la fi d'un cicle mentre segueix aplicant uns pressupostos prorrogats que, paradoxalment, van ser pactats amb el PP.