El govern espanyol reformarà el marc legal per poder augmentar les ajudes directes a autònoms i a empreses
Calviño xifra en més del 5% del PIB les ajudes directes que s'han donat fins ara
MadridEl govern espanyol fa mesos que busca fórmules per reforçar la solvència de les empreses afectades per la pandèmia. L'objectiu és evitar que les empreses viables hagin de tancar per les pèrdues provocades pel covid-19. El ministeri d'Economia ha explicat aquest divendres que reformarà el marc legal actual "per poder augmentar les ajudes directes" a autònoms i a empreses. L'anunci arriba ara, una setmana després que la Comissió Europea hagi modificat el marc comunitari d'ajudes d'estat per facilitar als estats les subvencions directes a empreses.
Segons el ministeri, el nou marc legal pretén "adaptar la resposta econòmica i social de la pandèmia a les necessitats actuals per seguir protegint el teixit productiu i l'ocupació i reforçant la solvència d'empreses i negocis viables". Fonts del ministeri que dirigeix Nadia Calviño no han volgut concretar quan es podria aprovar el nou marc, però han explicat que inclou la possibilitat de convertir les ajudes en forma d'avançaments reemborsables, garanties, préstecs o altres instruments de subvencions directes que serveixin per salvar empreses.
En qualsevol cas, l'executiu afirma que la seva intenció és "accelerar tot el possible" el procés d'autorització del nou marc legal –Brussel·les li ha de donar el seu vistiplau– per poder posar-lo en marxa "com més aviat millor". En una nota difosa aquest divendres, el govern espanyol assegura que ja ha destinat l'equivalent a més del 5% del PIB en ajudes directes a empreses i autònoms. Entre aquestes "ajudes directes", Madrid hi comptabilitza els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), les prestacions a autònoms i les incapacitats laborals. Situa en el 20% del PIB l'impacte de les mesures si s'inclouen la línia d'avals ICO i les moratòries fiscals i de pagament de crèdits, entre altres iniciatives antipandèmia.