Laboral

La meitat dels contractes ja són indefinits

Catalunya tanca l'abril amb 364.000 aturats, 6.700 menys que al març

BarcelonaEl mercat de treball va mantenir a l'abril la tendència dels últims mesos: menys atur i més contractes indefinits. Segons les dades d'ocupació publicades aquest dimecres pel Servei Estatal d'Ocupació (Sepe), el nombre de treballadors sense feina va caure tant a Catalunya com a Espanya i la proporció de noves feines indefinides ja supera el 48% del total.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nombre d'aturats registrat el mes passat a Catalunya va ser de 364.698, la qual cosa representa una reducció de 6.788 respecte al març i de més de 132.000 en comparació amb un any enrere. Aquestes xifres representen una reducció de l'1,8% en relació amb el mes anterior i del 26,6% interanual.

Cargando
No hay anuncios

A nivell espanyol, la disminució entre març i abril va ser del 2,7%, és a dir, hi havia 86.200 persones menys sense feina. En total, doncs, al conjunt de l'Estat es va tancar el mes passat amb 3.022.503 treballadors a l'atur, uns 888.000 menys que l'abril del 2021, la qual cosa representa una caiguda del 22,7% en un any. És la xifra més baixa d'aturats des del juliol del 2019, abans de la pandèmia, tant a Catalunya com a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

A més de la caiguda en la desocupació, també destaca que el nombre de treballadors donats d'alta a la Seguretat Social a Espanya va superar els 20 milions per primera vegada a la història, segons dades del ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. De mitjana, a l'abril es va incrementar el total d'afiliats en 184.000 persones.

El catedràtic de dret laboral de la Universitat de Barcelona, Jordi Garcia, assegura que l'evolució del mercat de treball aquest 2022 està seguint els patrons habituals, que s'havien trencat amb la pandèmia –sobretot el 2020, amb els confinaments més durs–. "Al gener l'atur creixia, i al febrer ja començava a baixar fins a l'agost", recorda, una tendència que aquest any s'està repetint.

Cargando
No hay anuncios

La vicepresidenta del govern espanyol i titular de Treball, Yolanda Díaz, ha recordat que Espanya té "un greu problema estructural d'atur" però que, malgrat això, les dades demostren que "les coses van bé". "És important que després d'una enorme pandèmia l'atur s'hagi reduït en gairebé 900.000 persones", ha destacat en un acte a Madrid aquest mateix dimecres, informa Mireia Esteve.

Sobre aquesta disminució, la ministra ha indicat que és "la primera vegada" que l'economia espanyola cau un 11% i, en canvi, el nombre de desocupats no augmenta en la mateixa magnitud. Segons Díaz, el govern estatal ha tirat endavant "polítiques públiques diferents" que han evitat "el que sempre passava".

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Garcia ho matisa: "Malauradament, tampoc soc gaire optimista", diu. De cara als pròxims mesos, la majoria de les institucions preveuen una frenada de l'activitat econòmica a causa de la inflació, que afecta negativament el consum de les famílies i dispara els costos de les empreses, i dels problemes de desabastiment i de logística que s'arrosseguen des de fa mesos a nivell mundial. Això pot afectar negativament sectors com la indústria i la construcció.

Cargando
No hay anuncios

De cara a l'estiu, doncs, "podem comptar amb el turisme, però amb poca cosa més", indica Garcia. Sobre el turisme, de fet, ja per Setmana Santa es va reactivar l'arribada de visitants estrangers després de dos anys sota mínims per la pandèmia, per la qual cosa tot apunta que el tercer trimestre serà un dels motors de la creació d'ocupació a Catalunya com ho va ser a l'abril, coincidint amb les vacances. El catedràtic considera que la incògnita sobre aquestes dades és si el gruix de la contractació de cara a l'estiu ja s'ha fet o si encara es tancaran nous contractes durant el maig i el juny.

Reducció de la temporalitat

Tal com passa des del gener, quan va entrar en vigor la nova reforma laboral, el nombre de contractes indefinits ha anat pujant al conjunt de l'Estat. Al desembre, abans de la reforma, aquest tipus de contracte era aproximadament un 10% de tots els que es van signar aquell mes, mentre que el 90% eren temporals.

Cargando
No hay anuncios

A l'abril, els indefinits ja van suposar un 48,2% de les noves feines. En termes absoluts, es tracta de més de 698.000 dels 1,45 milions de contractes de treball tancats el mes passat a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Díaz ha celebrat aquesta pujada: "Les dades són espectaculars", ha afirmat. Segons Díaz, la temporalitat ja no és "aquella maledicció divina" que afectava el mercat laboral espanyol, sinó que s'està reduint gràcies a la reforma: "Quan les normes es fan amb carinyo, serveixen per canviar la realitat", ha assegurat.

Garcia destaca que, des que va començar l'any, els contractes indefinits s'han "multiplicat per quatre", però alhora ressalta que molts són encara a temps parcial. Concretament, segons el Sepe, dels 698.000 nous contractes indefinits, més de 284.000 són a jornada completa, uns 175.000 són a temps parcial i més de 238.000 són en la modalitat de fixos discontinus.