Els resultats del 28-A donen força al clam sindical contra la reforma laboral
Milers de persones participen de la manifestació de l'1 de Maig a Barcelona sota el lema "Més drets, més igualtat, més cohesió: primer les persones"
BarcelonaMilers de persones - 5.000, segons la Guàrdia Urban, i 30.000 segons CCOO- han participat aquest dimecres al matí en la manifestació de l'1 de Maig, Dia Internacional dels Treballadors, al centre de Barcelona, convocada pels principals sindicats sota el lema "Més drets, més igualtat, més cohesió: primer les persones".
Abans de començar la marxa, els sindicats han reivindicat els resultats del 28-A com a eina de pressió perquè el PSOE derogui la reforma laboral. “Abans no tenien la majoria per portar-ho al BOE, però ara sí”, ha expressat el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco.
Per la seva banda, el líder de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha insistit que "l’1 de Maig va començar el 28-A" i ha defensat que el desenllaç de les generals demostra que les societats espanyola i catalana volen “diàleg i polítiques d’esquerres”.
"Ha sortit el sol"
"Ens podíem trobar que -com ha passat- sortís el sol o que ens fessin cantar el ‘Cara al sol’”, ha afirmat Ros. El dirigent de la UGT ha assegurat que “la classe treballadora va omplir les urnes” i va respondre a la crida dels sindicats per mobilitzar-se contra la ultradreta. En aquest sentit, Ros ha destacat que dels 48 diputats al Congrés escollits a Catalunya, 34 són de partits polítics d’esquerres.
Les dues principals organitzacions sindicals han recordat el centenari de la vaga de la Canadenca, clau per a l’aprovació de la jornada laboral de vuit hores a Espanya.
A nivell polític, també han participat en la manifestació el president del Parlament, Roger Torrent; el conseller de Treball, Afers Social i Famílies, Chakir el Homrani; el candidat dels comuns a les europees, Ernest Urtasun, i l'alcaldable del PSC per Barcelona, Jaume Collboni, que ha assegurat que proposarà un salari mínim de 1.200 euros per als ciutadans de la ciutat.
Un sindicalista de la CGT francesa ha estrenat els parlaments finals de la manifestació per tornar a fer un crit contra l’ascens de la ultradreta a Europa: “Durant la manifestació s'ha sentit fort: «No passaran!”. “La lluita segueix”, ha bramat, abans d’entonar el poema de Rafael Alberti musicat pel cantautor Paco Ibáñez ‘A galopar’.
"Amb Rivera, no"
En el seu discurs final, el líder de la UGT, Camil Ros, també ha recordat els resultats electorals de Vox i les victòries sindicals de l’últim any. “Si el PSOE ha aprovat el salari mínim de 900 euros és per les demandes dels treballadors”, ha afirmat. El dirigent de la UGT a Catalunya ha reclamat “treballar menys, cobrar més i viure millor”. “Ja n’hi ha prou dels salaris que ens han robat durant la crisi”, ha criticat.
Ros ha insistit que "no hi ha excuses" per no derogar la reforma laboral. A més, ha lamentat la “persecució de la protesta i la mobilització” a Espanya i ha recordat l’absència de l’exconsellera Dolors Bassa a la manifestació de l’1 de Maig perquè està empresonada a Alcalá-Meco. “El diàleg s’ha de resoldre políticament i no jurídicament”, ha expressat Ros.
La intervenció del líder de la UGT a Catalunya ha acabat amb crits d'“amb Rivera, no!” d’alguns dels concentrats, en referència al possible pacte entre el PSOE i Ciutadans.
Per la seva banda, el dirigent de CCOO, Javier Pacheco, també ha reivindicat les protestes de la marea pensionista per defensar la viabilitat del sistema i del moviment feminista en favor de la igualtat salarial. "Hem d’acabar amb les bretxes socials, els assetjaments i la discriminació a la feina, que són l’antesala dels assassinats masclistes”, ha exclamat Pacheco.
Així doncs, ha urgit a lluitar a través de la millora dels convenis col·lectius per “conquerir” els drets de la classe treballadora. “Ha arribat de la gent, primer són les persones”, ha dit Pacheco, alhora que ha exigit al govern de Pedro Sánchez “fer realitat” la derogació de la reforma laboral.
Record per a les víctimes d'accidents laborals
Amb un ambient festiu i el so de les batucades de fons, la manifestació de l’1 de maig ha arrencat a la plaça Urquinaona i ha avançat per la Via Laietana, on també hi ha la seu de CCOO a Barcelona.
Els concentrats han cantat davant de la seu de la patronal Foment del Treball una cançó en record de les 82 víctimes d’accidents laborals a Catalunya del 2018. “Hem de defensar la seguretat de les persones a la feina”, ha reclamat una portaveu sindical durant la lectura del manifest de l’1 de Maig.
Com en la reivindicació de l’any passat, la protesta ha servit per fer visibles altres lluites actuals, com el feminisme -amb demandes per la igualtat salarial entre homes i dones- o la marea pensionista.