Refugiats sirians treballaven irregularment per Inditex i Mango a Turquia

Una investigació de la cadena britànica BBC revela que algunes fàbriques subcontractades per firmes britàniques també ocupaven refugiats menors d'edat

Captura de pantalla de la BBC
Júlia Manresa
24/10/2016
3 min

BarcelonaLa roba barata té un preu que, en gran part, s’explica pels mínims costos laborals que les grans firmes de moda busquen arreu del món. Unes pràctiques que han provocat situacions extremes en diversos països i que ara s’estén fins a un dels col·lectius més vulnerables: els refugiats. Una investigació de la BBC revela que diverses marques de moda han subcontractat fàbriques on treballaven refugiats sirians de manera irregular a Turquia. A més, segons aquest mitjà, les marques Marks&Spencer (M&S), Next i el distribuïdor 'online' Asos han utilitzat refugiats menors d’edat. Zara, la marca insígnia del gegant Inditex, i la catalana Mango, per la seva part, tenen subcontractada una bugaderia turca on hi treballaven refugiats sirians sense papers, en aquest cas, però, majors d’edat. La BBC emetrà el reportatge 'Els refugiats que fan la nostra roba' aquest dilluns al vespre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cost de la roba barata

Segons explica aquesta cadena, durant la investigació es van trobar 7 sirians, el més jove, de 15 anys, treballant en una de les principals fàbriques proveïdores de les principals firmes de moda britàniques. "Els refugiats sovint cobraven poc més d'una lliura (1,12 euros) per hora, molt per sota del salari mínim de Turquia", detalla la BBC, que també especifica que aquests refugiats eren contractats per un intermediari que els pagava en efectiu i un cop fora de la fàbrica.

La implicació de Zara i Mango

No només són firmes britàniques les que l'equip d'investigació de l'espai 'Panorama' va trobar implicades en aquestes fàbriques de Turquia. La cadena catalana Mango i l'espanyola Inditex, propietat del segon home més ric del món, Amancio Ortega, també n'han sortit esquitxades. Segons explica la cadena britànica, en aquest cas els refugiats sirians treballaven torns de 12 hores en una bugaderia on eren els encarregats de ruixar amb esprais químics nocius els texans d'aquestes dues firmes. Segons la BBC el producte que feien servir per aclarir els pantalons és perillós per a la salut, i "molts dels treballadors ni tan sols utilitzaven màscares senzilles".

Davant aquesta evidència, Mango i Inditex s'han defensat afirmant que es tracta de proveïdors subcontractats. D'una banda, Mango assegura que tots els seus proveïdors de primera línia estan auditats i que els de segon nivell, com era el cas d'aquesta bugaderia anomenada Goreteks Tekstill, han de tenir una autorització prèvia. Mango afirma que no tenia constància que s'hagués subcontractat aquesta bugaderia.

"Mango té tolerància zero respecte de les pràctiques descrites al programa 'Panorama'. La companyia Goreteks Tekstill no ha rebut cap encàrrec l'agost del 2016 –quan la BBC va gravar el reportatge–, no és un proveïdor de Mango i, fins i tot, no consta com a proveïdor de cap dels proveïdors de Mango", explica la firma catalana en un comunicat.

En aquest sentit, la cadena del català més ric, Isak Andic, afirma que un cop rebuda la notificació de la BBC es va sol·licitar una auditoria urgent a la fàbrica i es va "comprovar que es tractava d'una fàbrica de rentat i acabat de texans que complia amb els requisits, llevat d'algunes excepcions, en l'equipament de protecció personal. En cap cas es va trobar mà d'obra infantil ni treballadors de nacionalitat siriana".

Inditex, per la seva banda explica que en una inspecció del juny passat va detectar diversos refugiats sirians sense els papers pertinents a la bugaderia Goreteks Tekstill, fet que "ja s'està solucionant". Inditex aclareix que ha requerit diversos canvis a l'empresa i li ha donat fins "al proper desembre per introduir els canvis", si no ho fa, deixaria de treballar per a la companyia espanyola.

stats