LABORAL

Primer de Maig en clau de precampanya electoral

Els sindicats amenacen amb una vaga general si no es deroga la reforma laboral aprovada pel PP

Els nous dirigents de la UGT, Matías Carnero i Camil Ros, precedien amb Joan Carles Gallego, de CCOO, els polítics, situats a la segona fila de la capçalera.
Xavier Grau / Elena Freixa
02/05/2016
3 min

BarcelonaMilers de persones -50.000 segons l’organització, 9.000 segons la Guàrdia Urbana- van recórrer ahir al migdia el centre de Barcelona i també de les capitals de demarcació catalanes més Tortosa, en la jornada reivindicativa del Primer de Maig, el Dia Internacional dels Treballadors. Aquest any, la mobilització estava plantejada pels sindicats en termes d’ofensiva contra les retallades, la precarització i els sous baixos, i sobretot en contra de la reforma laboral del govern del PP. Un argument que, a hores d’una possible nova convocatòria d’eleccions generals, va atraure polítics significats a les manifestacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un cop superada en part la debilitat econòmica, frenada l’escalada de l’atur i revertida la caiguda del consum intern -que torna a créixer-, els sindicats catalans van reivindicar que la millora ha de ser una realitat per als treballadors que han patit més els efectes de la crisi, i que el canvi de rumb de l’economia ha d’arribar a totes les capes de la societat i no només als empresaris. El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, llançava l’avís: “Farem una ofensiva perquè l’augment de la riquesa no està arribant als treballadors i serem forts i conflictius en la negociació col·lectiva i amb el govern”. Una ofensiva centrada en la derogació de la reforma laboral i en la instauració d’un salari mínim i renda garantida dignes.

Les eleccions generals al juny van estar ben presents durant tota la manifestació de Barcelona, amb crides dels líders sindicals a la participació. La reforma laboral, assenyalada per les organitzacions de treballadors com la font de la precarietat creixent en el món del treball, és l’enemic a vèncer. “Mobilitzarem els treballadors perquè vagin a votar opcions contra la reforma de cara al pròxim govern i li exigirem que la derogui”, va dir el secretari de la UGT de Catalunya, Camil Ros. “Si no, farem mobilitzacions i fins i tot arribarem a una vaga general a finals d’any o principis del vinent”, va advertir. Gallego, per la seva banda, va animar al vot el 26 de juny -dia probable de la cita electoral-. “El pitjor que podem fer és quedar-nos a casa. Hem de ser conscients que hem d’anar a votar per forçar un canvi de polítiques i un gir a l’esquerra”.

Defensar els ciutadans

La cita electoral va fer augmentar la presència de polítics. A la marxa convocada per CCOO i la UGT s’hi van sumar membres d’ERC que ara són al Govern, com el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, i la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa. Junqueras va expressar el rebuig a la impugnació al Constitucional del govern espanyol de la llei d’emergència social. “L’obligació del Govern és defensar els ciutadans més enllà del que digui el Constitucional”, va dir, i es va mostrar d’acord amb els sindicats que cal derogar la reforma laboral.

La consellera Bassa també va coincidir amb els sindicats que la reforma laboral ha fet “molt de mal” en alguns aspectes als treballadors. La consellera va reivindicar que la Generalitat tingui plenes competències de treball per poder decidir en aquesta matèria. També van acompanyar la marxa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i membres d’altres formacions polítiques com Jaume Collboni, Miquel Iceta i Eva Granados, del PSC; Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, i Antonio Espinosa, de C’s.

El repartiment de la riquesa que comença a generar-se a Catalunya (i al conjunt de l’economia espanyola) amb la sortida de la crisi es va situar al centre de les reivindicacions dels parlaments finals dels líders sindicals. Aquest repartiment s’ha de visualitzar en forma de cobertura i ajuts a les persones que pateixen encara “la crisi social”, segons el manifest conjunt. També hi va haver referències a la precarietat laboral, especialment entre alguns col·lectius com les cambreres de pis dels hotels. Segons Camil Ros, cal derogar la reforma laboral perquè sense “no hi podria haver l’explotació laboral legal que hi ha ara”.

Per als que estan treballant, les organitzacions sindicals van demanar que es posi fi a les retallades i la congelació salarial i que comencin a millorar els ingressos dels treballadors. Tampoc van faltar fortes crítiques al TTIP -el tractat de lliure comerç que estan negociant la Unió Europea i els Estats Units-, que va ser qualificat d’obscurantista per Joan Carles Gallego, mentre que Camil Ros va dir que provocarà deslocalització d’empreses.

Aldarulls a la tarda

Al vespre unes 800 persones van participar en la manifestació alternativa, convocada per formacions com la CUP, Arran, Endavant o la COS, i es van produir alguns incidents, sobretot al Portal de l’Àngel, on alguns dels participants van fer pintades i van trencar aparadors. La manifestació es va fer sota un important desplegament policial. Segons fonts dels Mossos no es van produir incidents remarcables.

stats