Economia04/04/2021

El magnat txec del carbó que controlarà Caprabo

Daniel Kretinsky, que va comprar l’Sparta de Praga o 'Le Monde', aterra a Catalunya

Barcelona“Cal tenir por de Daniel Kretinsky?” Això es preguntava el 2019 un titular de l’edició en francès de la revista Vanity Fair, pocs dies després que aquest multimilionari txec fes el salt definitiu a l’arena pública francesa amb la compra del 10% de Le Monde, el venerat diari de referència gal.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Molt conegut a França, Kretinsky ha entrat ara a Catalunya, amb l’adquisició del 50% de Caprabo mitjançant el seu fons d’inversions, EP Corporate Group. L’operació, anunciada aquest dilluns, permetrà a Eroski, que fins ara controlava la totalitat de la cadena de supermercats, eixugar part del deute que arrossega des de fa anys. Fins ara, Kretinsky havia estès la seva activitat més enllà de la seva Txèquia natal i de França amb compres a Eslovàquia, Alemanya i el Regne Unit. Espanya, doncs, faltava a la seva llista i hi entra a través de la divisió de distribució i comerç de la seva empresa.

Cargando
No hay anuncios

De 45 anys, DK (com l’anomenen) va fer fortuna abans de fer els 40. Fill d’un informàtic i una jutge del Tribunal Constitucional txec sota el règim comunista, va començar a treballar com a advocat a J&T, una companyia eslovaca d’inversions financeres, ja després de la caiguda del teló d’acer. Un dels fundadors de l’empresa, Patrik Tkac, es va fixar en ell i van fundar plegats el grup energètic EPH. 

Cargando
No hay anuncios

A l’empresa hi van sumar un nom potent: Petr Kellner, futur home més ric de Txèquia, que en poc temps es va convertir en el seu principal soci en el món dels negocis i que, a més, li va presentar la seva filla, Anna Kellnerová –campiona nacional junior d’equitació i 21 anys més jove que ell–, amb qui manté una relació sentimental des del 2017. Curiosament i tràgicament, Kellner va morir a Alaska en un accident d’helicòpter dos dies abans que es fes pública la compra de Caprabo.

En els seus inicis l’operativa d’EPH era simple: comprar centrals elèctriques de carbó a preu de saldo gràcies a les pressions europees i de grups ecologistes per substituir-les per altres fonts energètiques més netes. L’objectiu era mantenir-les operatives el màxim temps possible abans de transformar-les en centrals de biomassa. El model de negoci va tenir èxit, tot i que, segons la premsa francesa, el que va acabar de catapultar EPH el 2013 va ser la compra a l’alemanya E.ON i la francesa GDF del 49% d’Eustream, un gasoducte a Eslovàquia que transporta gran part del gas natural rus cap a l’Europa occidental. 

Cargando
No hay anuncios

Gràcies al carbó i al gas, doncs, Kretinsky va entrar al selecte club dels multimilionaris i va crear diverses empreses per gestionar les seves inversions, que va acabar agrupant sota el paraigua d’EP Corporate Group. Una de les primeres va ser la compra de l’Sparta de Praga, l’equip de futbol més popular de Txèquia, el 2004. La van seguir inversions en grups de comunicació.

Actualment Kretinsky controla el diari gratuït Blesk, el més llegit de Txèquia. Però l’ambició del magnat passava per saltar les fronteres del seu país, així que va virar cap a França, un país amb un mercat de la comunicació molt gran però alhora altament fragmentat, tant regionalment com per nínxols. El multimilionari hi va comprar diverses capçaleres especialitzades, la més coneguda de les quals va ser la revista de tendències Elle, fins a poder comprar el 10% de Le Monde al banquer i expolític Matthieu Pigasse el 2018.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta operació el va fer saltar a la fama a França, un país que coneix bé gràcies a haver estudiat a la Universitat a Dijon. La compra va aixecar protestes del comitè d’empresa del diari, preocupat per la independència del mitjà, mentre que el govern d’Emmanuel Macron va expressar dubtes sobre possibles llaços amb el president rus, Vladímir Putin, una acusació que el txec també havia sentit anys abans al Regne Unit quan va comprar dues centrals elèctriques al nord d’Anglaterra. Tot i aparèixer poc a la premsa, DK nega qualsevol vincle amb Moscou i es descriu a si mateix com un europeista i un defensor de la democràcia liberal, preocupat pel creixent pes de gegants tecnològics com Facebook o Google en la premsa europea i l’expansió de les fake news a internet. 

Caprabo, la porta a Espanya

Amb els anys, les inversions de DK han tocat diversos sectors, com l’immobiliari –va llogar la seva mansió londinenca al cantant Justin Bieber–, les finances i el comerç. En aquest sentit, EP Corporate Group controla un seguit de participacions rellevants en cadenes de supermercats dels principals països d’Europa: Sainsbury’s al Regne Unit, Metro a Alemanya i el hòlding Casino Guichard Perrachon a França. Li faltava Espanya, on ara entra amb la compra del 50% de Caprabo, que inclou també tots els actius d’Eroski a les Balears. És la primera inversió coneguda de Kretinsky a l’Estat, però possiblement no serà l’última.