UE

La zona euro guanya la batalla de la inflació tres anys després

La taxa d'augment interanual de preus de l'eurozona cau al setembre en quatre dècimes, fins a situar-se en l'1,8%

Brussel·lesMés de tres anys després, la zona euro ha aconseguit posar punt final a la crisi de preus. Els països de la moneda única van registrar una inflació inferior a l'1,8% aquest setembre i per primera vegada des del juliol del 2021 l'han situat per sota del 2%, segons les dades preliminars de l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat. L'agost passat la taxa d'augment de preus encara va ser del 2,2 i el juliol del 2,6%.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cal recordar que l'objectiu que marca el Banc Central Europeu (BCE) per continuar rebaixant els tipus d'interès és que la inflació es mantingui almenys per sota del 2%. I, de fet, aquest dilluns la presidenta de l'entitat, Christine Lagarde, va congratular-se en una compareixença al Parlament Europeu de les "últimes bones dades" en matèria de preus que li arribaven de, per exemple, Espanya, França o Alemanya, i va obrir la porta a reduir el preu del diner altra vegada abans del que es preveia inicialment en 0,25 punts fins a deixar-lo al 3,25%.

Cargando
No hay anuncios
La inflació interanual del setembre a la zona euro
En percentatge

La reducció en quatre dècimes de la inflació interanual del setembre en comparació al mes anterior respon en gran part a la baixada de preus de l'energia, que va caure en un 6%. En canvi, a l'agost només es van reduir en un 3%. Tot i això, els preus del sector serveis i els del menjar, alcohol i tabac han continuat incrementant a un ritme similar que al mes anterior i han crescut en un 4% i 2%, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Espanya, al mateix ritme que l'eurozona

La taxa d'augments de preus de l'Estat del setembre també es va reduir respecte a l'agost. La disminució va ser encara més pronunciada que la de la mitjana de la zona euro, de fins a set dècimes, i la inflació d'Espanya es va situar a l'1,7%. És a dir, una dècima per sota que la del global dels països de la moneda única i tres dècimes per sota de l'objectiu del 2%.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, el percentatge d'inflació de l'Estat també està lleugerament per sota del de la gran economia de l'eurozona, Alemanya, que va ser de l'1,8%. En canvi, la taxa d'augment de preus de França va caure set dècimes i es va situar en l'1,5% i la d'Itàlia quatre, fins a assolir el 0,8%, la xifra més baixa de les grans economies de la zona euro.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, Bèlgica i els Països Baixos continuen sent els països de la moneda única que registren una inflació més elevada. La taxa d'augment de preus de l'estat belga, on l'increment de sous i de lloguers va lligat a la mateixa inflació, ha fins i tot incrementat respecte a l'agost en dues dècimes i ha assolit el 4,5%. Al país neerlandès, el segon amb el percentatge més elevat, va ser del 3,3%.