La crisi de preus

La zona euro entra en recessió tècnica

L'economia dels 20 països de l'euro es contrau per segon trimestre consecutiu

Les dificultats de la indústria són una de les causes de la recessió a la zona euro. A la imatge, una fàbrica de cotxes a Zwickau (Alemanya).
2 min

BarcelonaL'economia de la zona euro ha entrat en recessió tècnica. L'activitat econòmica al conjunt dels països que comparteixen la moneda única europea va disminuir un 0,1% el primer trimestre d'aquest any, la mateixa xifra registrada els últims tres mesos del 2022, segons l'Eurostat, l'oficina estadística de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un principi, una primera estimació de l'ens estadístic publicada al mes de maig apuntava a un creixement positiu de l'economia de l'eurozona entre el gener i el març d'aquest any, però aquest dijous l'ha revisada a la baixa i ha confirmat una reducció del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) dels 20 estats de l'euro. Així doncs, amb aquests dos trimestres de contracció de l'economia, l'eurozona compleix el criteri establert pels organismes econòmics i els economistes per ser considerada en recessió.

Ara bé, en comparació amb un any enrere, el PIB de la zona euro es va expandir un 1%, igual que el conjunt dels 27 estats de la UE. La UE va evitar la recessió amb un creixement positiu d'un 0,1%, després de patir una disminució d'un 0,2% entre l'octubre i el desembre passats.

L'última recessió registrada per la zona euro va ser entre els dos primers trimestres del 2020, quan es van produir els nivells màxims de confinament arran de l'esclat de la pandèmia del covid-19. Diverses institucions internacionals, com el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional, han avisat recentment que l'economia internacional patirà un deteriorament aquest 2023.

Alemanya i Irlanda lideren la recessió

La recessió ha afectat sobretot les economies del centre i l'est del Vell Continent, més afectades per la inflació i la crisi energètica derivades de la invasió russa d'Ucraïna. De fet, el motor econòmic de la UE, Alemanya, ja va anunciar que també havia entrat en recessió tècnica després de registrar una reducció del seu PIB d'un 0,3% els primers tres mesos d'aquest any.

A més, la crisi de preus també va afectar la indústria europea –sobretot a Alemanya i als estats de l'Europa Oriental integrats a les seves cadenes de producció– a la segona meitat del 2022, quan la reobertura de l'economia a escala global ja va ocasionar un encariment sobtat de primeres matèries i problemes de colls d'ampolla i abastiment a la indústria, que va afectar sobretot el comerç de mercaderies entre l'Àsia i les economies desenvolupades.

Malgrat això, Irlanda és l'economia de l'euro que més es va contraure el primer trimestre, amb una notable caiguda del PIB d'un 4,6% respecte del trimestre anterior, a causa dels problemes del seu sector industrial, seguida per Lituània, amb un -2,1%. A l'altre extrem, Portugal i Croàcia van créixer un 1,6% i un 1,4% intertrimestral, respectivament.

stats