Mercat laboral

La UGT diu que no acceptarà una pujada del salari mínim inferior al 4%

Pepe Álvarez vol situar l'augment d'aquest any entre el 5% i el 6% al marge del que plantegi el comitè d'experts

ARA
i ARA

BarcelonaL'enverinat debat sobre la reducció de la jornada laboral va enfrontar primer el govern espanyol i els sindicats amb la patronal i setmanes després ha propiciat una sorollosa topada entre els ministeris d'Economia i Treball. I abans que aquesta mesura tingui el camí lliure, un segon tema, aparentment més senzill d'abordar, amenaça amb complicar de nou les relacions entre agents socials en matèria de mercat laboral.

Inscriu-te a la newsletter L'any del tot o res per al Banc SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cas és que el secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha afirmat aquest dimecres que el seu sindicat plantejarà a la taula de diàleg una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) per al 2025 d'entre el 5% i el 6%, i ha dit que en qualsevol cas ha de quedar per sobre del 4%, segons ha recollit Efe.

Cargando
No hay anuncios

El ministeri de Treball té previst comença a negociar aquesta pujada salarial amb els agents socials un cop el comitè d'experts hagi fet la seva recomanació de quant ha de pujar el salari mínim. Álvarez ha volgut remarcar que sigui quina sigui la xifra que doni aquest òrgan, el seu parer "no substitueix el diàleg social", que té lloc entre sindicats i patronals, sinó que només té valor consultiu.

Cal recordar que el febrer de l'any passat es va aprovar la pujada del salari mínim d'un 5%, dels 1.080 als 1.134 euros, sempre en 14 pagues.

Cargando
No hay anuncios

Álvarez també ha volgut comentar la bretxa que s'ha obert al govern espanyol amb motiu de la reducció de jornada i ha advertit que el sindicat que lidera no permetrà que la mesura "es quedi en un calaix sense que sigui tramitada, com ha passat amb l'Estatut del Becari".

La polèmica de l'acomiadament

Álvarez ha volgut recordar que la UGT està pendent de la resolució del Comitè Europeu de Drets Socials respecte a l'acomiadament, aquesta vegada per una reclamació presentada per CCOO. Per ara, s'ha felicitat "per les sentències dels jutjats" a Espanya, que estan entenent que l'acomiadament improcedent no compensa prou bé els treballadors ni és prou elevat perquè les empreses es replantegin el seu ús.

Cargando
No hay anuncios

El veterà dirigent sindical ha explicat també que la UGT demanarà al govern espanyol una avaluació de com ha funcionat la reforma laboral, quins efectes té i com ha afectat la productivitat de les empreses. Segons ha recordat, la reforma del marc laboral, duta a terme fa quatre anys, ja plantejava valorar-ne les conseqüències.