UE

La UE acorda les regles fiscals i torna a l'austeritat

El Consell i el Parlament Europeu consensuen retornar al màxim del 3% del dèficit i del 60% sobre el PIB de deute

Brussel·lesL'austeritat ha tornat. El Consell i el Parlament Europeu han arribat a un acord aquest dissabte a la matinada sobre les noves regles fiscals i la Unió Europea retornarà al màxim d'un 3% del dèficit i del 60% sobre el PIB de deute. És a dir, com abans de la crisi provocada pel coronavirus, quan el bloc europeu va decidir de forma excepcional congelar les normes fiscals per permetre tirar endavant polítiques expansives i, d'aquesta manera, mirar d'aplacar les conseqüències econòmiques derivades de la pandèmia, primer, i de la invasió del règim de Vladímir Putin a Ucraïna, després.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un primer moment, alguns estats membres, com Espanya, Itàlia o França, semblava que guanyarien la partida als països més dogmàtics de l'austeritat, com Alemanya i els anomenats frugals (Països Baixos, Àustria, Suècia i Dinamarca), i aconseguirien aprovar unes regles més flexibles. L'objectiu era evitar tornar a tenir uns topalls tan estrictes com els de la crisi econòmica, que van escanyar especialment els països del sud d'Europa i els va condemnar a una lenta recuperació.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, finalment, Alemanya —que és el país més gran i influent de la UE— ha aconseguit el que volia i s'han aprovat unes normes fiscals tant o més estrictes com les que va defensar amb mà de ferro l'excancellera Angela Merkel. A més dels topalls del 3% de dèficit i 60% de deute, els estats membres més endeutats, com Espanya, hauran de reduir obligatòriament aquest deute cada any. Concretament, els països que tinguin un deute per sobre del 90% del seu producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) hauran de reduir-lo de mitjana cada curs un punt percentual, i els que el tinguin entre el 60% i el 90%, l'hauran de disminuir en 0,5 punts percentuals.

Un altre dels punts principals de la normativa, que s'haurà de ratificar definitivament al Parlament Europeu abans de les eleccions europees del juny que ve, és la velocitat a què els estats membres que tinguin un dèficit per sobre del màxim del 3% han de reduir-lo. I, una vegada ja s'estigui per sota d'aquest topall, la Comissió Europea també s'haurà d'assegurar que els ajustaments fiscals dels estats membres continuen fins a assolir un dèficit de l'1,5%.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, en un dels apartats en què sí que van cedir els estats membres més favorables a l'austeritat és en el de les sancions econòmiques que pot aplicar Brussel·les als països incomplidors, tal com demanaven Espanya, França o Itàlia. Així doncs, s'imposaran multes més baixes i que s'hauran de pagar de manera semestral. De fet, amb les anteriors normes fiscals, les sancions eren tan elevades que, a la pràctica, al final no s'aplicaven i els dossiers sancionadors es quedaven en amenaces.