Macroeconomia

El turisme i la indústria impulsen l'economia catalana el primer trimestre

El PIB català va créixer un 2,5% anual, una dècima més que l'espanyol

3 min
El fabricant d'automòbils va suprimir al gener un torn de fabricació de l'Ibiza i ha fet dies d'aturada de producció els últims mesos.

BarcelonaLa indústria i el turisme van ser els dos principals motors de creixement de l'economia catalana el primer trimestre d'aquest any, segons les dades de comptabilitat trimestral publicades aquest divendres per l'Idescat, l'institut d'estadística de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, entre el gener i el març el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica d'un territori) va augmentar a Catalunya un 0,7%. En comparació amb el primer trimestre del 2023, l'increment va ser del 2,5%. Aquestes xifres representen una revisió a la baixa d'una dècima en tots dos casos respecte a les primeres dades avançades per l'Idescat al maig.

La recuperació de l’economia catalana
Evolució del PIB català. Índex 100 = Segon trimestre trimestre del 2019

Així, l'economia catalana va créixer anualment una dècima més que la mitjana espanyola, que va tancar els primers tres mesos de l'any amb un increment anual del 2,4%, el més elevat entre les grans economies de la zona euro. "Són dades molt bones", sobretot si es té en compte el "panorama global" de l'economia, que a escala internacional s'ha alentit en l'últim any, diu Josep Reyner, president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

Variació anual del PIB català
Dades trimestrals en percentatge

La inversió en béns d'equipament (la que fan les empreses en maquinària, vehicles i altres actius productius) va registrar un important salt del 4,6% respecte al quart trimestre del 2023. No obstant això, en comparació amb un any enrere, hi ha una disminució de l'1,1%. "Crida una mica l'atenció", apunta Reyner, ja que en un moment d'entrada a Espanya del gruix dels fons europeus Next Generation, seria lògic preveure una millora en aquest punt. No obstant això, Reyner creu que cal analitzar les dades d'inversió amb "cautela" i esperar a veure com evolucionen al llarg de la resta de l'any.

L'altre element a tenir en compte per entendre la bona marxa de l'economia catalana és la destacable pujada del 19,2% en un trimestre i del 15,7% en un any del consum que fan els estrangers en territori català. Aquesta xifra té en compte, sobretot, la despesa dels turistes i, a més, descompta els efectes que pugui tenir el fet que enguany la Setmana Santa caigués en el primer trimestre, mentre que l'any passat va caure al segon trimestre. Així doncs, el turisme és "un dels motors de la bonança" que travessa l'economia catalana, segons Reyner.

La indústria també tira del carro

Per sectors, la construcció i, encara més, la indústria són els dos que més van créixer en relació amb finals del 2023, amb un 2% i 2,3% d'increments trimestrals, respectivament. Destaca la inversió immobiliària, que manté amb bona salut el sector, però també la bona marxa de la indústria malgrat la baixa inversió esmentada i la reducció de les exportacions, que van tancar el març un 2,8% per sota d'un any enrere i un 0,9% per sota del desembre passat. De fet, la indústria ha augmentat el ritme de creixement cada trimestre en l'últim any.

Reyner recorda que el 2023 va ser "un any de rècord" exportador de béns a Catalunya, per la qual cosa calia esperar una frenada en algun moment. En aquest sentit, la majoria d'exportacions catalanes tenen com a destinació els països del centre i del nord de la Unió Europea, principalment Alemanya i França, dues economies que han patit un alentiment de l'activitat des de finals del 2022. En el cas alemany, fins i tot va tancar el 2023 amb una caiguda del PIB. L'ambient de creixents tensions comercials amb la Xina (la UE ha aprovat recentment aranzels als cotxes elèctrics fabricats al gegant asiàtic) i la incertesa geopolítica (a Ucraïna i al Pròxim Orient) fan augurar que les exportacions europees –i, per tant, també les catalanes– es moderaran aquest any.

Finalment, el principal sector de l'economia catalana, els serveis (representen aproximadament tres quartes part de l'activitat econòmica del país), va mantenir un bon ritme de creixement, amb una pujada del 0,5% respecte al trimestre anterior i del 2,2% en relació amb un any enrere. Una part d'aquests increments s'expliquen pel manteniment del consum de les famílies, que al primer trimestre de l'any es va mantenir gairebé pla (va caure un lleuger 0,1%) i que en l'últim any havia crescut un 2,2%. A més, el consum de les administracions públiques també va créixer un 4,4% interanual, amb una pujada de l'1,1% entre gener i març.

stats