Catalunya ha recuperat el 80% del turisme internacional previ a la pandèmia
La despesa mitjana del visitant estranger se situa en 1.112 euros i supera lleugerament la de l'any previ al covid-19
MADRIDEl 2020 i el 2021 van ser un malson per al sector turístic internacional. La crisi del covid-19 va comportar una caiguda de l'activitat sense precedents fruit dels confinaments a tot el món i el tancament durant mesos de les fronteres internacionals. Un dels llocs on més es va notar va ser a Catalunya. Tanmateix, el 2022 hi ha deixat uns bons resultats i l'activitat sembla que recupera el pols.
En termes de volum turístic internacional -tant de visitants com de despesa-, Catalunya ha recuperat el 80% de l'activitat registrada l'any 2019, és a dir, l'any previ a la crisi del covid-19. Ho ha detallat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, des de la fira internacional Fitur, que aquest dimecres arrenca a Madrid i que per primera vegada té un espai propi per a Turisme Barcelona. En concret, l'any 2022 van visitar Catalunya 14,9 milions de turistes internacionals, encara lluny dels 19,3 milions del 2019 (un any històric), però molt per sobre dels 3,8 milions que hi van anar al 2020 (el primer any de la pandèmia).
Amb tot, Catalunya es va convertir en la comunitat autònoma de l'Estat que més visitants estrangers va rebre (20,9%). Per origen, França, amb 3,3 milions de visitants, i el Regne Unit, amb 1,4 milions, repeteixen com a líders del mercat europeu. Fora d'Europa, en canvi, es desatquen els Estats Units amb 1,2 milions de visitants.
Tanmateix, malgrat que els visitants estrangers són menys, els diners que s'han gastat s'han recuperat i han crescut lleugerament en comparació amb l'any previ a la pandèmia. Torrent ha detallat que la despesa mitjana del turista internacional se situa en 1.112 euros. Dotze euros per sobre en comparació amb la despesa registrada l'any 2019 (1.100 euros de mitjana).
Aquesta radiografia planteja que o bé els turistes internacionals es van gastar més diners, o bé la inflació i l'increment dels preus es van notar al sector. Tot i que cal tenir en compte que, després de dos anys de pandèmia, molts dels viatgers arribats ho fan amb més estalvis a la bossa, Torrent no ha descartat que un dels motius de la recuperació de la despesa hagi estat la inflació. De fet, el maig del 2022 -quan la inflació a Espanya encara no havia arribat al pic màxim-, la restauració ja cobrava un preus molt superiors als del 2021.
"Òbviament, hi ha un efecte derivat dels preus, de la inflació, però al mateix temps [hi ha un efecte] de les polítiques desplegades", ha defensat Torrent, que ha destacat la intenció de buscar turistes que deixin més diners, així com la desestacionalització de l'activitat i la diversificació. En el cas de la desestacionalització, és a dir, trencar les temporades fortes, Torrent ha avançat l'aposta pel turisme d'experiències, però també per esdeveniments com la Copa Amèrica de Vela i el Mobile World Congress.
Model turístic
La Generalitat defensa que el 2023 ha de ser l'any per "assentar" la base d'un nou model turístic, no només pel que fa al seu impacte ambiental, sinó també social i econòmic. Però alhora assumeix que cal potenciar la destinació de sol i platja per recuperar el nivell turístic. Torrent ha detallat que es desplegaran ajudes per valor de 50 milions d'euros per a la sostenibilitat turística i 26 milions per a la millora energètica del sector, és a dir, per a establiments i allotjaments turístics.
Pel que fa al turisme català, va augmentar un 21% l'any 2022 (9,831 milions de visitants catalans) respecte a l'any anterior, mentre que els visitants de la resta de l'Estat van créixer fins als 6,495 milions. En els dos casos, se superen els nivells de la prepandèmia.
Recuperació mundial
El 2022 es presentava com l'any de la reactivació de l'activitat. Tot i que el cop de la pandèmia havia estat dur, el sector es mostrava confiat que s'assolís una certa recuperació. Però la guerra a Ucraïna, l'alça dels preus i un alentiment de l'economia van alterar els plans i, malgrat que les últimes dades de l'any passat són optimistes, el sector turístic deixa per a aquest 2023 tornar a aconseguir xifres rècord i, per tant, la recuperació total.
Fitur ha de servir, precisament, perquè en facin gala empreses, governs i fins a 131 països de tot el món. Segons les estimacions de l'organització, l'esdeveniment reunirà més de 120.000 professionals i es preveu que entre 80.000 i 90.000 visitants de públic general hi assisteixin durant el cap de setmana (s'acaba diumenge).
Segons les últimes dades de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), més de 900 milions de turistes van fer viatges internacionals l'any 2022, el doble que el 2021, i totes les regions del món van registrar increments de visitants. Però aquesta xifra representa el 63% del nivell registrat abans de la pandèmia.
A més, l'OMT també veu en l'aixecament de les restriccions pel covid-19 a la Xina un bon estímul per al mercat. La Xina va ser el principal emissor de turistes l'any 2019 i la seva obertura es pot traduir en un baló d'oxigen per a la resta del món. En aquest sentit, Torrent ha destacat que confien en recuperar el pes d'aquest mercat el 2023 i que alguns esdeveniments com el Mobile "ho han de permetre".
Desembre rècord a Espanya
A Espanya, el sector també encara l'any amb molt optimisme, sobretot després de les últimes dades publicades. D'una banda, el sector va generar el 2022 un total de 159.490 milions d'euros, cosa que es tradueix en un increment d'un 1,4% respecte al PIB prepandèmia, segons l'informe trimestral Perspectives turístiques del lobi Exceltur, fet públic aquest dimarts.
La xifra suposa 62.363 milions d'euros més en comparació amb el 2021 i 2.135 més que el 2019. "El 2022 ha estat un any excel·lent per al turisme a Espanya", va destacar aquest dimarts el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda. De fet, si una cosa explicava la patacada econòmica de l'Estat l'any de la pandèmia va ser la caiguda turística, el seu principal motor econòmic.
Les bones xifres també es reflecteixen en el mercat laboral. L'ocupació al sector turístic va tancar el mes de desembre amb 2.458.032 milions d'afiliats a la Seguretat Social, la millor dada de la sèrie històrica d'un mes de desembre, segons Turespaña.